Йога е наука

Йога е наука за правилното живеене и като такава е необходимо да бъде интегрирана в нашето ежедневие. Тя е наука, защото различните техники, които предлага са изследване чрез различни методи на съвременната медицина, психология, неврология. В йога най-важно е личното преживяване и опитност. Затова Свами Шивананда казва „Едно зрънце практика е повече от един тон теория“.   Йога е система, която действа върху всеки аспект на човешката личност: физически, жизнен, умствен, емоционален, психически и духовен.

Йога озачава съюз, връзка

Думата йога означава „съюз” или „единство” и произлиза от санскритска дума “юдж”, която означава „свързвам”. Този съюз или свързване в духовен смисъл се разбира като съюзът между индивидуалното съзнание и универсалното съзнание.
Но йога също е и единство между различните аспекти на личността, тяло, ум емоции, душа.

Чрез практиките на йога ние развиваме осъзнаване за взаимовръзката между емоционалното, умственото и физическото ниво.  Разбираме как дисхармонията в някое от тези нива оказва влияние върху другите. Постепенно това осъзнаване ни води до разбиране и усещане за по-фините полета на съществуване.

Йога въздейства на различните нива на личността

Йога e начин за балансиране и хармонизиране на тялото, ума и емоциите. Това се постига чрез практиките на асана, пранаяма, мудра, бандха, шаткарми и медитация. Този баланс това трябва да бъде постигнат преди да се достигне до единението с висшата реалност.

Науката йога започва да работи първо върху най-външният аспект от човешката личност, физическото тяло. За повечето хора то е началната стъпка в йога. Когато се чувства дисбаланс на физическо ниво, органите, мускулите и нервите не функционират в хармония. Те действат един срещу друг. Целта на йога е да се постигне перфектна координация на различните телесни функции така. В резултат се подобрява хармонията на цялото тяло.

След физическото тяло, йога действа на умствено и емоционално ниво. Много хора страдат от фобии и неврози причинени от стреса и ежедневните проблеми. Йога не може да предложи лекарство за живота, което да премахва всички трудности. Йога може да ни разкрие метод за преодоляване на житейските предизвикателства. Този метод е йога на отновението.

Различни видове йога

.Съществуват много видове йога: раджа, хата, гяна, карма, бхакти, мантра, кундалини, лая и др. Могат да се открият множество текстове, които описват различните видове йога в детайли. Всеки трябва да открие за себе си вида йога и практики, които са най-подходящи за него и неговите нужди.

Йога принадлежи на човечеството

Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Йога е способността да владеем тялото си, да ръководим ума си. Йога е възможност открием великите загадки на душата. Тя е начин достигнем до равновесие между трите състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога.

Йога е пътят, който води човека към опознаване на себе си. Тя му помага да направи тялото си здраво и силно. Помага да освободи организма си от всякакви токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му.

Йога изправя човека пред бъркотията в ума му и пред грешките и комплексите в неговата личност. Помага му да се освободи от ограничения си начин на мислене. Да превъзмогне предразсъдъците, с които обществото и заобикалящата го среда са изпълнили съзнанието му. Тя води човека обратно към неговия собствен център. Помага му да открие себе си, да разбере кой е в действителност и какво всъщност иска от живота. Йога е като огромен океан, криещ на дъното си цял един свят. Тя има много различни аспекти, които помагат според нуждите и целите на този, който я практикува.

Човек може да вземе от йога това, което му е необходимо в определен етап.