Храната – здраве и отрова
Всяка хапка храна може да бъде и здраве и отрова и това зависи не само от простия факт дали храната е прясна, генно модифицирана или сурова. Много важно е нашето умствено състояние, нашето настроение, когато се храним. Ако сме афектирани, разгневени, разтревожени и в такова настроение решим да ядем, ние поглъщаме храната, но тя е повече отрова отколкото здраве, защото поемаме цялата негативност на нашето емоционални състояние. Човешкият организъм е сложна машина, която същевременно следва едно семпло правило, нищо не се случва изолирано. Когато сме разгневени всички системи в тялото се подчиняват на това състояние, повлияни от точно определени хормони, които организират тези процеси. Ако решим да хапнем нещо тогава, нашата храносмилателна система просто няма да е толкова ефективна в преработването на храната, защото енергията на тялото ще е ориентирана към овладяване на емоцията, която в този момент е доминиращ фактор. Затова е по-добре да изчакаме малко да се поуспокоим.
Коя храна е вкусна?
И най-любимото ядене не е вкусно когато сме сити и парче сух хляб е деликатес когато сме гладни. Да се храним, когато наистина сме гладни, тогава храната наистина е вкусна. А когато усетим храната вкусна в устната кухина започват да се отделя сокове, които съдържат съставки, с които започва процеса на храносмилане.
Какъв е вкуса на храната?
Да се храним бавно, когато си оставим време да сдъвчем храната повече пъти, ще забележим как нейният вкус се променя. Това е като да разпознаем различните нюанси на един и същи цвят.
Да обърнем внимание на детайлите
Да подредим храната красиво в чинията, когато се храним вкъщи. Да изберем хубаво място, където да хапнем. Да си представим слънцето, водата и въздуха, които са уловени в невидимите с просто око атоми на храната, която поемаме. Всички тези детайли могат да превърнат храненето в йога практика. Това не значи всеки път да го правите, но значи, когато го направите да откриете нещо ново и различно. Както в йога правим движения с тялото си, които сме правили безброй пъти досега, но в мига, в който ги осъзнаваме ние ги преживяваме по нов начин, така и с храненето, различният поглед към него може да ни разкрие нови усещания и прозрения и за по-значими неща, как е организиран живота около нас, къде е нашето място в тази система и т.н.
Кои правила са верни?
Да се запознаем с различни системи за хранене, но след това да открием наша собствена, която работи за нас, общите правила, не работят за всички еднакво и това, което може да е добро за един, може да не е за друг.
Йога храна
За такава се смята храна която е прясна и семпла, съдържа в себе си прана, тоест дава енергия.
Трябва да осъзнаем, дали добиваме енергия от храната или отдаваме повече, за да се преработи и усвои тази храна. Процеса на дъвчене е изключително важен за правилното освояване на храната.
Разтоварващи дни
Когато се предприемат такива е добре да се съобразите със нуждите на вашия организъм и дошов тип.
Аюрведа
Аюрведа древна, доказана във времето цялостна система за живота. Едно от нещата, които разглежда е храненето. Храненето в в Аюрведа се базира на доминиращия дошов тип: вата, пита и кафа (дошите са съчетание на отделните елементи в човека). Разбира се преди да започнете да експериментирате с някакви съществени промени в хранителния си режим, се посъветвайте със специалист или си дайте повече време да се запознаете с иедите за тези доши и храненето.
Всичко с мярка
И колкото и да е интересна темата за храненето внимавайте да не станете маниаци на тази тема. Световната здравна система вече установи още едно хранително разстройство (орторексия невроза) свързано с обсебване от идеята за здравословно хранене и подобно на булимията и анорексията то също може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Вегетарианец или не
Според йога, когато се практикуват нейни начинаещи техники, не е необходимо да сме вегетарианци. Храната като цяло определя и нашето ментално състояние и затова, за тези, които искат за задълбочат практиката си в йога, към някои по-напреднали асани, медитативни и пранаяма техники, изключването на местните храни се появява като предписание.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.