Колко често се случва това, което виждаме да е различно от това, което настина е. По този повод дон Мигел Руис, дава препоръка в своите четири споразумнеия: “не прави предположения”. Попитай, проучи фактите, огледай от ръзлични ъгли ситуацията и тогава, ако стигнеш до някакво заключение, пак имай едно наум че то може да е, но може и да не е истина 😉

Една вечер млад мъж вървял по брега на река с жена, държал бутилка в ръката си. Понякога качвал жената на гърба си и я носел. След известно време жената сядала на земята. Младежът също сядал до нея и миел и масажирал краката й, също пиел от съдържанието на бутилката.
Пандит Брамин (учен човек) от селото, който се разхождал в същото време по брега на реката, внимателно следял действията на младия човек. Като видял случващото се Брамина бързо отишъл към селото и казал на старейшината:
– Млад аморален мъж пие вино на публично място. Той е в компанията на млада жена и върши с нея неприлични неща на открито. Той дава лош пример. Трябва да бъда отпратен още сега от това място.
Старейшината взел със себе си няколко човека решен да изпъди далеч двойката, за която разказал пандита. Заваляло силен дъжд и старейшината с хората си и пандита се спрели под един заслон откъдето можели да виждат действията на младия мъж. Младежът отново отпил от бутилката и след това масжирал краката на жената. Старейшината си помислил за него, че е пропаднал човек пристрастен към алкохола. Неочаквано в реката една лодка била преобърната от бурята. Пътниците щели да се удавят. Без колебание младежът скочил във водата и спасил хората от лодката като ги извадил на брега. Старейшината и пандита не помръднали от своя подслон. Те през цялото време разговаряли по между си и се смеели. Дъждът спрял. Старейшината приближил към младия човек и го запитал:
– Защо пиеш алкохол на открито и вършиш аморални действия публично и коя е тази жена?
Мъжът отговорил:
– Днес изминах 30 мили, но ми остават още десет преди да стигна своето село. Бях много уморен и жаден, днес е много горещо. Бутилката съдържа чиста вода от Ганга. Тази жена е майка ми. Тя има болно сърце и остър ревматизъм. Тя не може да извърви целия път, затова я нося на гърба си. Масажирам краката и защото болките и са непоносими.
Пандита привел главата си засрамен, а старейшината бил смаян и си помислил „ направих прибързано заключение за този млад мъж. Не използвах здравия си разум. Направих голяма грешка! Виж неговото състрадателно сърце. Колко е смел. Той веднага скочи в реката, за да спаси пътниците, а ние само си говорехме и се шегувахме. Колко любезно говори той… Тази жена наистина страда.”
Старейшината смъмрил остро Пандита Брамин и веднага организирал каруца, с която сина и майката били изпратени до селото им, той също им дал мляко, за да възстановят силите си.
Винаги трябва да помислиш добре преди да правиш заключения. Външността понякога лъже. Трябва да притежаваш ясно разграничаване, проницателност, справедливо отсъждане и здрав разум. Трябва да познаваш фактите и детайлите лично и подробно преди да предприемаш действия. Не трябва да се оставяш на чуждите клевети и слуховете пускани от злонамерени хора. Книжното познание не помага много. То може да те направи арогантен и горделив.

Вдъхновяващи истории
Свами Шивананда

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.