Някои хора под сева разбират състрадание, благотворителност, активно помагане на другите. Нашият учител ни описва севата не просто като акт на милосърдие, но като отваряне на сърцето. Когато човек наистина е способен да отвори сърцето си и да усети сртаданието и нуждите на другия, тогава той може да изпълнява сева. Йога това е единение, сева йога единение със самото даване. При това единение няма да се родят очаквания за благодарност, похвала и потупване по рамото. Само тогава човек може да вложи целия си живот за едничката цел да направи другите малко по-щасливи. Когато си кажем за някого – да той наистина страда, ние разширяваме разбирането си през интелекта. Понякога помагаме, защото просто сме възпитани, че така е правилно, но в редки случаи отваряме сърцето си, забравяме за себе си и просто даваме без значение какво, материални неща, морална подкрепа, приятелски поглед. Това, с което можем да започнем, ако искаме да се научим на сева йога, е да даваме и при малки поводи. В началото на тези, които са близки за нас, на приятелите, съседите, а когато сме пораснали на непознатите и тези, които не харесваме. И да четем и да се вдъхновяваме от тези, които са изживели живота си и го живеят в духа на сева йога. А защо изобщо ни е сева йога, заради усещане, което е трудно да се опише, което ни изпълва с цялост, смисъл и разбиране за нашата връзка с всичко, което ни заобикаля.

Седемте тайни на Майка Тереза

Всеки е достоен за любовта
Петя Димитрова в. “Свръхестественото”

Тя умееше да приготви обяд за 7000 човека, да не спи денонощия, да се уморява безумно и винаги да се усмихва. Получаваше колосални дарения, но притежаваше само чадър и одеало. Тя беше Нобелов лауреат и почетен доктор на Оксфорд, но можеше да й позвъните по всяко време и да разговаряте с нея. Майка Тереза (Агнес Бояджиу) знаеше още от детството си, че смисълът на живота е единствено в любовта. Значението на тази вече изтъркана дума беше за нея по-различно, отколкото за повечето от нас.

1. „Ние мислим, че любовта е чувство, но тя е действие”. Да бъде само монахиня в тих манастир беше нещо, което не привличаше Агнес. Родена в албанско семейство, тя пресече цивилизована Европа и стигна до Калкута на просяците с пет рупии в джоба. Половин век, докато не напусна този свят на 87 години, от сутрин до вечер миеше, хранеше, чистеше, лекуваше бедните. Основният от нея Орден на милосърдието приемаше бедни, болни от СПИН, рак, проказа. Орденът работи и днес с повече от 300 сътрудници в 563–те приюта в 126 страни на света. Работи отлично, защото „и най-малките неща трябва да се правят с голяма любов”.
2. „Ние мислим, че на сърцето не може да се заповяда, но можем да се научим да обичаме”.
Бъдещите сестри в Ордена се обучават 9 години. Работата им е денонощна и неспирна: чистене, пране, обработка на рани, докосване без ръкавици до най-ужасни язви от проказа. понякога работят под куршумите, но вършат всичко с тиха и радостна усмивка. Ако в тях се появи раздразнение, могат да не отиват на работа, но се молят докато не намерят покой: „Господи, дай ми сили да утеша, а не да ме утешават, да разбирам, а не да бъда разбирана, да обичам, а не да бъда обичана. Защото, когато даваме, получаваме и прощавайки – сме опростени” – това е молитвата, дадена от Свети Франциск от Асизи.
3. „Ние мислим, че любовта трябва да се заслужи, но за нея е достоен всеки”.
Веднъж майка Тереза видяла как донесли в клиниката проядена от проказа жена, чието тяло миришело ужасно. Не я приели при другите, но Тереза я измила и поговорила с жената преди тя да издъхне тихо. От този момент поела грижата за всички безнадеждно болни и бездомни, за да облекчи страданията им. Основан е първия дом за умиращи бедняци. Възможно ли е всеки да бъде обичан? Да целуваш прокажени, да се докосваш до гниещи приживе тела? Точно това правела майка Тереза със сътрудниците си ден след ден. „Виждам във всеки човек Иисус”.
4. „Ние мислим, че противоположността на любовта е ненавистта, но всъщност това е страхът”.
Затова само любовта е лекарството срещу разяждащите ни тревоги. Тя не се страхува от нищо – помага на бедните в разгара на апартейда в Претория, в пика на СПИН истерията уговаря кмета на Ню Йорк да пусне от затвора трима болни, работи в Бейрут под бомбите.
5. „Ние възприемаме любовта като вид безумие, нов последна сметка тя е особена, интуитивна разумност”.
Идеите на майка Тереза често са нестандартни. Тя искала да открие лепрозорий, но индусите се възпротивяват, защото възприемат проказата като наказание за греховете. Тогава вместо стационарни, създава мобилни лепроклиники. Доказва, че проказата се лекува и чак тогава основава селища, където болните се излекуват, работят и раждат здрави деца.
6. „Ние мислим, че изразът „светлината на любовта” е просто метафора, но любовта наистина осветява всичко околно”.
Журналист от ВВС снимал филм в полутъмно помещение в Дома на умиращите без надежда, че ще постигне качество. След проявяването на лентата, екранът светел с меко, перлено сияние. Филмът Something Beautiful for God излиза през 1969 г.
7. „Ние мислим, че любовта е нещо интимно, но тя е пълна откритост”. Приютите на майка Тереза са много оживени. Понякога европейски лекари изоставят практиката си, за да създадат безплатни улични поликлиники. Те приемат дневно поне по 700 болни.

One Thought to “Сева”

  1. мария

    Прекрасно е,че в тези дни около Рождество и Коледа се “срещнах”с Вас!Благодаря Ви,че Ви има,приятели!Namaste!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.