Когато човек е танцувал известно време, с лекота преоткрива движенията на своето тяло по време на йога практика, защото неговият ум вече е трениран да осъзнава. Танцувалият е наблюдавал тялото в движение и го е приучавал да се прелива в красивите пози на танца. Затова още с първата практика йога, с вълшебството на една семпла инсрукция „осъзнай”, той отново се потапя в танц. Но този път танца на йога.
В началото тялото се движи. В танца осъзнаваме всяко движение. В този танц тялото и умът си партнират, като се менят водещите роли. В началото тялото води, а умът следва, неговите стъпки. По-късно умът започва да води и чрез него насочваме вниманието си към вътрешния танц на тялото. Към движението в самото тяло, в него всяка пулсация, всяко трептене, всеки дъх са подчинени на един общ ритъм и хармония. И когато умът дълго време е партнирал на физическото тяло, той започва да учи стъпките, формите движенията на праничното тяло. При този танц всеки изживява, открива по свой начин праната (жизнената енергия), която се движи.
След още време, когато умът е готов и познава до съвършенство танца на тялото физическото и праничното, когато е опознал и себе си достатъчно добре чрез танца на йога, когато е напълно подготвен може да продължи напред.
Поредния и последен танц, за който повечето от нас само са слушали е танцът на кундалини. За този танц знаем, че е като танца на дервишите и в него умът ще се издигне до състояние на блаженство и сливане с космоса. Тогава умът ще танцува в синхрон с цялата вселена, която все още на познаваме.
Вслушайте се в музиката на днешния ден и започнете да танцувате.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.