Истинският дух на йога

Свами Сатянанда Сарасвати
От сатсанг пулбликуван в списаниe йога издавано от  Bihar School of Yoga, Sivananda Math, the Yoga Research Foundation.
Няма нищо грешно в светския живот или в удоволствията на живота, но трябва да има умереност.  Когато шофирате своя автомобил вие можете да го карате както си поискате, но трябва да сте уверени, че спирачките работят. Ако спирачките не са в изправност, не трябва да карате тази кола. С лоши спирачки или без спирачки със сигурност може да пострадате.

Йога се разкрива като философия на баланса. Йога не е срещу удоволствията или за въздържанието. Трябва да настроите, своя инструмент. Ако струните са прекалено обтегнати те ще се скъсат, ако са прекалено хлабави ще произведат ужасен звук. Така и животът не трябва да се поставя нито във висините, нито твърде ниско. Когато умът и сетивата са прекалено обтегнати, се появява напрежение, развивате високо кръвно и може дори да получите сърдечен удър.  Дори вярата ви в Бог не помага. Трябва да има баланс в живота, това е много важно. Йога означава баланс между две крайности на живота. В света има крайности, но крайността определено не е йога.
В практиката йога е необходимо да се запази абсолютен баланс по отношение на живота. Цял ден работите в офис и вечерта се затваряте в кутийката на своя апартамент. Не правите упражнение, нямате време да дишате, не си давате шанс да се обърнете навътре или да насочите ума само в една посока. Цял ден сте напрегнати и през нощта също. Дори стаите на дома ви се изпълват с напрежение. Където има простота там има релаксация, където има объркване се появява напрежение. Когато започнете да разкривате за себе си йога, вие започвате да се научавате как да бъдете непринудени и семпли не само в облеклото, в начина, по който спите и ядете, но и във всеки аспект на своя стил на живот и съществуване.
Човек е като айсберг, който е наполовина отвън и наполовина в океана. Част от вашата личност е в света и част отвъд него. Ако мислите, че изпълняването на светските задължения е всичко в живота, грешите. Ако мислите, че връзките ви с материалното са единствени, не сте прави. Материалното е етап от нашето съществуване, но не е целият потенциал на това съществуване. Вие сте и отвъд този свят, но досега не сте обръщали внимание на духовните потребности в живота си. Това е причината да се чувствате нещастни и отношенията в с повечето хора да са нехармонични.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.