Интересно е как разчличните хора намират йога. Понякога причината е проблем в здравето, друг път любопитство или на пръв поглед случайност.

Животът винаги намира начин, да ни насочи към това, което ни трябва.  Няма нищо случайно. Аз самата започнах да се занимавам с Йога „случайно” 😉 . Не съм имала здравословни проблеми, нито някакви съзнателни духовни търсения и все пак някак си попаднах на тази житейска философия. Хареса ми и ме удиви, и ме вдъхнови. Вкъщи всички смятаха, че това е едно от моите временни увлечения, поредното хоби, което до месец ще зарежа. Но не стана така. Според мен причината е, че идеите в йога паснаха на начина, по който усещам света. Концепциите на йога формулират ясно моите вътрешни представи, мисли и разбирания. Сякаш това, което прочитам не е ново, различно, а просто потвърждение на това, което неясно е стояло като идея у мен. Така, че как да се откажеш от йога, как да се откажеш от себе си. В определен момент между двете се получава такава симбиоза, при която вече йога не нещо външно. Тя е просто израз на твоето собствено съществуване. Търсиш, питаш, откриваш, променяш се, всичко това е част от нашето съществуване и всичко това е част от Йога. Така че просто двете стават едно и също. Поне за мен е така.

По-надолу може да прочете и Йога историите на други хора. А ако ви се прииска и вие да споделите вашата и така да си припомните сами как е започнало всичко, пратете ми историята на е-мейл ambika@abv.bg

Историята на Калина (Кали)

От колко време се занимавам с йога?
2 г. и 5 месеца

Защо отидох на йога за първи път?

Покани ме една приятелка, която беше ходила само веднъж. Когато ми спомена за това се сетих, че една астроложка преди години ми беше казала, че йогата ще бъде много добро занимание за мен. Освен това в този момент ми се правеше и нещо различно – просто така за убиване на времето

Промени ли се разбирането ми за йога, в сравнение с представите, които имах преди това?
Напълно. Мислех, че йога е основно упражнения и дишане, че крайната цел е да постигнеш голяма гъвкавост и издръжливост на тялото.

Защо все още практикувам йога, какво ми носи, какво ми дава като ползи, усещания сега?

Намерих себе си в йога. Благодарение на йога започна изключително сериозна личностна трансформация, която дори не беше толкова осъзната до преди 1 година. Сега като се връщам назад разбирам, че йога е работила в мен бавно и тихо докато накрая осъзнаването и възприятието ми към света премина на съвсем друго ниво. Ползите за физиката няма да ги споменавам, защото всеки, който прави асани постига подобрение на физическото си състояние. За мен най-голямата полза дойде от промяната в съзнанието ми и от осъзнаването и възприемането на света, вселената, бог, хората, живота в много по-дълбока и истинска светлина. Йога подбуди някои латентни качества у мен, които чисто практически се отразяват благоприятно на отношенията ми с хората и света – спокойствие, позитивизъм, добронамереност, чистота, милосърдие, загриженост, балансираност, умиротвореност, по-бързо и адекватно справяне с негативни емоции, обстоятелства, случки, хора. Цялостното ми усещане е за повторно откриване на себе си, вървене по правилния път, завръщане у дома. По принцип съм доста непостоянна в интересите си, лесно се паля и много лесно изгарям. Йога е единственият ми засега траен, сигурен и безспорен интерес. И една от основните ми житейски цели е да напредвам все повече в практиките и познанията си за йога.

Моята лична кратка дефиниция за йога, йога е…
Най-доброто, което един човек може да направи за себе си. Йога е светоусещане, нов начин на живот, благословия

Историята на Светла (Парвати)

От колко време се занимавам с йога?
Първият ми досег с йога беше през 2003-4г. Тогава в живота ми влезе човек, който запали у мен пламъчето на нуждата да търсиш… себе си, истината и смисъла. От тогава, посредством книги, разговори, контакти с хора, упражнения в къщи, съм се опитвала да се занимавам с йога. Днес мисля, че мога да кажа – йога не е нещо, с което се занимаваш, йога е начин на живот.

Защо отидох на йога за първи път?
Защо отидох за първи път на йога? Защото нуждата беше много силна! Нуждата… Една неосъзната нужда, за нещо отвъд материалния смисъл на битието. Както листенцата на едно покълнало семенце се насочват към слънцето, така и аз търсех своето слънце!

Промени ли се разбирането ми за йога, в сравнение с представите, които имах преди това?
Разбирането ми за йога се променя с всеки изминал момент. Допълва, обогатява, развива Откривам все повече смисъл, все повече радост и повече вяра. И съм благодарна, че ми е позволено, да се докосна, да бъда част от всичко това.

Защо все още практикувам йога, какво ми носи, какво ми дава като ползи, усещания сега?
Не практикувам йога, опитвам се да я живея. Дава ми смисъла на моя живот, отговорите на моите въпроси. Учи ме на търпение.

Моята лична кратка дефиниция за йога, йога е…
Осъзнаване. 😉

Историята на Елиза (Амритдхара)

От колко време се занимавам с йога?
Вече, неусетно някак, станаха 8 години

Защо отидох на йога за първи път?
Пред алтернативата – аеробика, танци, фитнес и др., така се случи, че попаднах на йога. Приятелка видяла обява, попитаме дали искам, защо не и тръгнах.

Промени ли се разбирането ми за йога, в сравнение с представите, които имах преди това?

Всъщност, до тогава нито съм се питала какво е йога, нито ме интересуваше толкова много. Знаех, че са физически упражнения, полезни за тялото, разтягания, гъвкавост, добра физическа форма. Но то нищо не ставало така лесно, както си мислех …

Защо все още практикувам йога, какво ми носи, какво ми дава като ползи, усещания сега?

Защото се чувствам добре, бих казала даже много по-добре. Трябва да се има предвид, че аз не съм била от случаите да попадна в йога поради – здравословни проблеми (голяма част от хората), нито стрес (бях по-млада, не знаех какво е това), нито духовни търсения (нямах никаква представа). Живеех си доволно и щастливо, безметежно и може би малко безхаберно. Разбиранията ми в този период до голяма степен се свеждаха до добро настроение, добре прекарано време, много приятели, веселби, избягване на конфликтни ситуации, не поемане на отговорности, без излишно задълбаване в нещата и така доволно и спокойно си живурках.
Не мога да кажа, че моите трансформации в светогледа започнаха само от йога, но практикуването на йога помогна да падат една по една покривалата на невежеството. Бавно и постепенно, погледът се проясняваше.
Всъщност това много ми харесва в йога, че се работи бавно и постъпателно. Е, може по-нетърпеливите – да пробват по „по-бързите” пътеки – кой за каквото е готов и каквото търси. Има различни техники – всеки тип човек може да открие своето място – има за активни или по-мудни, за емоционални или не толкова, за спонтанни или улегнали, за вярващи и невярващи и т.н. Какви ли не хора съм виждала да практикуват йога и не е задължително при всички ефектът да замайващ  и бърз. Все пак йогата изисква постоянство, дисциплина, отдаденост. Но то нищо, ама наистина нищо на този свят не се дава даром. Каквото си посадим, това ще пожънем.
Усещанията от практикуването на йога са многопластови. На физическо ниво – това е добро здраве, чувство за лекота, по-голямо разбиране за тялото, неговите нужди, на отделните органи. На емоционално ниво – повече спокойствие, уравновесеност, стабилност. На психическо ниво – ментална хигиена, намаляване на стреса, по-ясни разбирания за живота. И още много, много лични неща …

Моята лична кратка дефиниция за йога, йога е…
Усмихната йога – да накараме всеки орган на тялото да се усмихва, всяка брънка на ума и всяко кътче на сърцето да сияят във ведра усмивка 🙂

Историята на Таня

От колко време се занимавам с йога?
От около две години и нещо.

Защо отидох на йога за първи път?
Заведе ме приятелка, но моят път към йога беше започнал години преди това, още в детството(в тоталитарните години) с една книжка на Аладар Коглер „Йога”. Тогава гледах на това като на упражнения, които опитах съвсем в началото (мисля, че бяха техники за дишане), но не продължих. После, години след това, много редовно практикувах „Петимата тибетци”, четях книги за будизма, китайската ”Дао дъ дзин”, дзен и т.н.

Промени ли се разбирането ми за йога, в сравнение с представите, които имах преди това?
Разбира се! Най-малкото разбрах, че упражненията са само начало, че йога е начин на мислене, начин на действие, начин на живот. Може да се каже, че открих по-дълбоките пластове, които се намират само след практика, а не след „четене за…”

Защо все още практикувам йога, какво ми носи, какво ми дава като ползи, усещания сега?

Защото е път към разбиране на себе си и живота изобщо, защото дава смисъл на всяко нещо, което правиш с осъзнаване. Носи ми баланс и равновесие, мъдрост, покой, чувство за центрираност, срещи с интересни хора и най-вече контакт с мъдър учител!

Моята лична кратка дефиниция за йога
, йога е…начин на живот.

Историята на Йоана

От колко време се занимавам с йога?
Със йога се занимавам от около 2 години, преди това бях чела само литература на тази тема.

Защо отидох на йога за първи път?
В животът ми настъпи момент в който това трябваше да се случи. Още докато следвах имах желание да ходя на йога, но поради ред причини не го направих.
Когато отидох на йога за първи път влезнах в залата с ясното съзнание че искам да бъда там, на това място, точно сега. Тръгвайки си след проведеният час, изпитах толкова голяма радост че несъзнателно се усмихвах на всеки срещнат, сякаш ми бяха поникнали крила и аз летях без да се притеснявам за нищо.

Промени ли се разбирането ми за йога, в сравнение с представите, които имах преди това?
Както художник нанася последни щрихи върху картината си, така моята представа за йога се превърна в едно завършено цяло, като един юмрук изпълнен със сила и мощ, но едновременно с това зависещ от пете пръста в него.
Йога е едно семенце и когато попадне върху плодородна почва от него пониква и цъфти прекрасно цвете, но ако то падне върху камъни загива.
Всеки от нас носи в себе си това цвете и ако му позволи то ще разцъфне.

Защо все още практикувам йога, какво ми носи, какво ми дава като ползи, усещания сега?
Чувствам че йога се превръща в начин на живот за мен и то не само заради спокойствието, баланса и радостта които изпитвам, но и заради разбирането ми към заобикалящият ме свят, без да осъждам, порицавам, без да се гневя.

Моята лична кратка дефиниция за йога, йога е….
Осъзнаване, работа над себе си, промяна, радост.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.