Мандала
(думата мандала има санскритски произход. Превежда се като „есенция“ + „притежание“, превежда се също като „кръг“, „окръжност“ или „завършеност“)
Мандалата е окръжна диаграма,
която има духовно и ритуално значение както за Будизма така и за хиндуизма.
Първоначално термина се появява в Риг веда. В тибетски клон Ваджраяна Будизъм, мандалите са се развили в пясъчно рисуване. Мандалите също са ключова част от анутарайога тантра-медитативна практика.
В различни духовни традиции, мандалите могат да се използват за фокусиране на вниманието на практикуващия, като духовен инструмент за обучение, за пречистване и освещаване на определено пространство, за помощно средство при медитация или навлизане в транс. В източната и медицината на коренното население на Америка мандалите се изпозлвали за лекуване на тялото, душата и духа. Според Дейвид Фонтана, символичната природа на мандалата спомага за „ постепенно постигане на дълбоките нива на несъзнателния ум и след това, реализиране на мистични преживяване на единение с изначалното, от което космоса в неговите разнородни форми се е появил. Психоаналитикът Карл Юнг видял мандалата като „символ на несъзнателния аз“и вярвал че рисуването на мандали му позволява да установи емоционалното заболяване и да работи за постигане на цялостност на личността.
Широко разпространено понятието мандала се използва като термина за всеки план, чертеж или геометричен модел, който представя космоса метафизически или символични, и микрокосмоса във вселената видян от човешката гледна точка.

http://www.youtube.com – видео на пясъчна мандала, която правят тибетски монаси, с коментар, за значението тази практика (правенето на мандали)

http://www.youtube.com – друго клипче, но в него вместо коментар звучи напева на специфичните за будизма мантри

http://en.wikipedia.org/wiki/Mandala – тук можете да прочете статия за това какво е мандала, за какво се използва и мандалите в различни духовни патеки.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.