Магазини София

СПИСЪК НА МАГАЗИНИТЕ, КЪДЕТО МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ПРОДУКТИ на Био Свят

Статията по-долу е от същия сайт

Какво е „Био-продукт”?

Био продуктите се произвеждат съгласно строги принципи, на които се базира биологичното (т.нар. органично) земеделие:

  • Използване на органична тор
  • Забранени са употребата на ГМО (генно модифицирани организми), хормони, на повечето пестициди и рутинното използване на антибиотици
  • Хранене на животните с биологична храна
  • Съобразяване с естествените сезонни цикли
  • Събиране на реколтата едва след узряване на растенията
  • Периодично редуване на културите
  • Грижа за животните и техните нужди (осигуряване на достъп до открити места, превантивни грижи чрез прилагане на хомеопатични методи, без консервативна употреба на медикаменти)

По-скъпи ли са био продуктите в сравнение с конвенционалните

Биологичното земеделие изисква повече време, повече ръчен труд, механични обработки вместо химия, допълнителни средства за сертифициране. Добивите са все още по-малки в сравнение с конвенционалното земеделие. Всичко това привидно оскъпява продукцията.
От друга страна, обаче, пречистването на питейната вода от химикали и пестициди, проникващи от селското стопанство, струва много по-скъпо. Ето защо се доказва, че в перспектива биологичното земеделие, освободено от употребата на токсини, пести в крайна сметка много средства на държавата и данъкоплатеца.

Какво са ГМО?

Генно модифицирани са организмите (растения и животни), чието ДНК е претърпяло промени поради човешка намеса. Не съществуват все още точни прогнози за последиците от тази намеса в недалечното бъдеще.

Кои са предимствата на био продуктите?

Отглеждането им в приятелски за хубавата ни планета условия
Методите, които се прилагат при култивирането на био продукти, целят запазването на околната среда и качеството на почвите и подпочвените води, тъй като разчитат на естествения кръговрат на хранителните вещества. Био земеделието подпомага биологичното разнообразие в природата, отделя по-малко въглероден двуокис – причина за глобалното затопляне и намалява токсичните отпадъци.

Чудесни вкусови качества

Поради факта, че в биологичното земеделие не се използват изкуствени торове и пестициди, растенията и животните се развиват със собствения си естесвен ритъм, без насилствената намеса на хормони, антибиотици и други химични вещества. Събирането на реколтата става след узряването на културите, благодарение на което те запазват богатия си природен вкус, аромат и ценните си хранителни качества.

Благоденствие за хората

Биологичното земеделие оползотворява по естествен път всички облаги на земята и ги предлага на хората.


Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.