Рецептата е много лесна, но супер вкусна и не е тежка.

  • Трябват ви 4-5 или колко прецените, че ще ви стигнат едри патладжани.
  • Обелвате ги на ивички, нарязвате ги на колелца с дебелина от около 1-1,5 см. Не трябва да са тънки.
  • Насолявате ги с малко сол и ги оставяте да пуснат вода. Около 20-25 мин.
  • Изплаквате ги със студена вода и подсушавате с кърпа.
  • Овалвате ги в брашно, бяло пшенично, но може да добавите и малко нахутено, ако имате налично и пържите в предварително загрятата мазнина, докато покафенеят. ( В олиото, може да сложите малко сол, за да не пръска. Олиото ще трябва да го смените няколко пъти (два-три), защото част от брашното пада в него и мазнината покафенява бързо. )
  • Преди време нещо подобно бях чела в една книга с инсийски рецепти. Там обаче в брашното се слагат подправки. Не помня точно какби бяха, затова експерементирах, сложих малко, куркума, смлян кимион, смлян кориандър и още по-малко канела на прах. Получи се добре.

Идеята на приготвените по този начин патладжани е те да се задушат в панировката, не да се изпържат. Ставт много крехки и притни на вкус, но не трябва да купат отвътре. Аз ги пробвах с две гарнитури. Едната беше лютеница, другат кисело мляко. На мен първата ми хареса повече, но всичко е въпрос на вкус… :–) И разбира се може да украсите с магданоз, пресен чесън за тези, които го обичат, орехи, ако е с кисело мляко и каквото ви хрумне, че ще подхожда.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.