откъс от “Рикхияпит сатсанги” на Свами Сатянанда
(Rikhiapeeth satsangs -Swami Stayananda Saraswati, p1)

Източник на вдъхновение

Как намираме и съхраняваме вдъхновението? Вдъхновението може да бъде директно или придобито чрез интелекта. В крайна сметка вие искате вдъхновение и мислете чрез интелекта. Също както кръвта тече през артериите, но може да се движи и през странични спомагателни вени, така можем да имаме вдъхновение, което не произлиза от интелекта, но и такова, което минава през интелекта. Интелектът разбира.

От практична гледна точка, няма голяма разлика между интелекта и интуицията, разсъжденията и преживяването. Когато чета Бхакагват Гита, аз поставям себе си на мястото на Арджуна, а моето висше себе на мястото на Кришна и променям сцената на бойното поле. Тя става сцената на моя живот: моето семейство, офис, магазин, усилен труд, съпруга, деца, съдебно положение, политика. За мен враговете, които трябва да преборя не са вън от мен.

И така аз използвам интелекта, за да намеря своето вдъхновение. Армията, която искам да победя не се състои от хора, а е съставена от инстинкти. Аз съм войнът. Аз съм главният командир, Арджуна, а моето висше аз е Кришна. И сега идва въпроса: дали този начин на мислене е достатъчен за да се напредва в духовния живот?

Преминаване отвъд интелекта

Няма нужда да трансформираме интелекта, както някои хора вярват, но идва време, когато трябва да преминем отвъд него.
Образно това изглежда така. От Рикхия до Делхи стигате с влак; вашето превозно средство е влака. Но не можете да ползвате влака за да стигнете от Делхи до Гърция. Трябва да оставите влака и да продължите пътя си по въздуха. И така има време от живота, в което интелекта помага, но идва време, в което трябва да преминем отвъд него, защото интелекта, не може да достигне определени нива.

Интелектът, може да стигне много далеч. Той може да изследва всичко без да има директно преживяване. Може да изучава Бог, мистериозни преживявания от миналото, които са се случили преди милиони години. Но има граници за интелекта и идва момент, в който трябва да го прескочите.
И така да очаквате че ще получите вдъхновение чрез интуицията точно сега не е подходящо, защото няма самолет до Рикхия! Трябва да вземете влака. Не можете да овладеете интуицията, защото не разполагате с интуиция точно сега. Минете през интелекта и след известно време, когато моментът е дошъл, ще преминете отвъд него напълно естествено.

Среща

Запада е предимно интелектуален. Там всичко се проверява през интелекта. А после какво става? Интелектът изследва обекта, получава се едно обективно възприятие и накрая се достига до същото място до което е довела и интуицията.
Чрез интелекта Дарвин е формулирал своята теория за еволюцията. Било е казано също, че света ще свърши след около 5000 години, но днес вече никой не вярва в това. Днес се предлага друга теория, че животът на земята идва от друга планета след експлодиране на метеорит. Чрез генетични изследвания е установено, че гените са по-възрастни от възрастта на земята. Земята е стара четири и половина билиона години, а животът на земята е на пет билиона години. Всичко това е било открито чрез интелекта.

Запада напредва чрез интелектуално изучаване на обектите, като се движи все по напред и напред и достига до същата точка, до която може да стигнете и чрез интуицията. Има точка в която интелектуалните и интуитивните постижения се срещат.
Трябва да имате вяра в интелекта.

Интелектът е инструмент

Хората мислят че интелекта е по-нисш; чувал съм от западняци, които мислят че интелекта е материалистичен. Не, интелектът е инструмент, който помага да изследвате нещата, който е на разположение.. интуицията не е на разположението на обикновения човек. Не всички могат да си служат с интуицията, защото не всички я притежават. Малцина като Христос, Буда, Шанкарачаря са имали достъп до интуицията. Всеки обаче притежава интелект. Това е инструмент, който имате в ръцете си, за да изучавате с него.
Помнете също че Гяна йога е йога на интелекта. Дори Шанкарачаря казва, че чрез интелекта може да стигнете много далеч и дори да минете отвъд материалните възприятия. Ако интелекта се пречисти през духовния процес, може да останете само с интуиция, няма разлика между интелекта и интуицията. Пречистения интелект е интуиция. Това е същата енергия.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.