На 19 декември 2010г. В йога център “Арадхана” се проведе първата среща на деца йога приятели (снимки може да видите тук). Целта на събитието беше да събере деца йоги от различни йога студиа на едно място, където заедно да се забавляват с различни йога практики. Участваха деца от четири йога студиа с техните преподаватели. Формата на тази среща не беше състезателна, нито под формата на представление, а по скоро игрова, като една обща практика. В Децата получиха тениски със нарисуван ОМ и надпис “Йога приятели” като средствата бяха дадени изцяло от родителите. Децата от своя страна бяха нарисували рисунки с тяхната любима йога поза.

В началото всички се представиха, децата и техните учители, Аги, Милена, Нина, Юли и аз (Мариана). След това направихме игра, с която всяко дете представи себе си с измислено от него движение и изречението “Казвам се…и моето тяло може това”. После практикувахме Суря намаскар с броене от 1 към 12 и обратно. Имаше кратка почивка в легнала поза, детски йога сън – йога нидра с визуализация за един симпатичен релаксиран снежен човек 🙂

Продължихме с асани, които инструктираха някои от децата, след това децата оцветиха мандали, запалихме свещ в средата на всяка мандала и изпяхме гаятри мантра. Продължихме с още няколко игри, получаване на торбичка с лакомства и изненади, похапване и обща снимка най-накрая.

Когато дойде финала преди да изпеем три пъти ом, попитахме децата искат ли отново да направим такава среща, те силно извикаха “да”, добър знак и причина отново да организираме такова събитие.

Първоначалната идея дойде като вдъхновение от организацията в Мунгир, Индия наречена Bal Yoga Мitra Mandala, което в превод означава Мандала – малки йога приятели, която Свами Ниранджан е инспирирал през 1994г. и подкрепя и днес. Тази организация изцяло осъществява своите обучния и семинари от деца инструктури, демонстратори и разпространители на йога. Ръководната идея е “деца учат деца”

Надявам се отново да реализираме този проект и да донесе радост на децата, които се включат в него както този път.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.