Статията е селекция от материали поместени в Списание Йога (yogamag.com)

Според йога философията човешкото същество е съвкупност от пет тела или обвивки, които обхващат различни аспекти, нива на съществуване.

pancha-koshasТези обвивки са известни като:
Анамая коша – материалното, физическо тяло. То е изградено от кости, мускули, костен мозък, кръвоносни съдове и т.н.
Пранамая коша – биоплазменото или енергийното тяло. Поле подобно фина мрежа. Мрежа от надиси, по които протича праната (жизнената сила)
Маномая коша – менталното тяло. Включва чувствата, които изпитваме, мислите, които ни въздействат, желанията, които се пораждат в нас, амбиции, вритите, склонностите и различните характеристики, които доминират в нашата личност.
Вигянамая коша – психичното или висшето ментално тяло. То е свързано с висшата проява на будхи като форма на вивека или правилно различаване, интуицията, „знанието на вселената достига до съзнателния ум чрез вигянамая коша или психичния ум“
Анандамая коша – трансцеденталното или блаженото тяло. Това тяло, което не се променя, което съдържа в себе си единно, хомогенно преживяване.

Тези обвивки функционират заедно и се интегрират в един цялостен организъм – човека.

Те са взаимно свързани и си оказват влияние, когато в някое от тези тела настъпи промяна, това по определен начин се отразява на другите тела.

Вие сте изградени от тези пет обвивки или коши, но не сте това.

Тези пет тела принадлежат към нисшето съществуване, не към висшето знание. Те са контролирани от три гуни: сатва, раджас и тамас. Гуна означава качество, способност или атрибут. Трите гуни принадлежат към природата, в този контекст, природа не означава красиви места, планини хълмове.
Във философията природа означава пракрити или, универсален закон.

Чрез йога практики, променяте качествата на тези гуни в кошите (петте обвивки) към баланс. Тодава осъзнаването се повишава.
Петте коши не са единствено притежание на човешките същества.
Всичко в тази вселена, което има тяло, притежава пет обвивки, но когато се развива еволюционно, тогава последващите коши стават все по-забележими, видими. Но отвъд тези пет коши е абсолютния аз.

Праничната мрежа

Праничната мрежа, която съставя праничното тяло се захранва от психичните центрове или чакри. Това са много фини, високоволтажни завихряния на енергия, които получават космичната прана и действат като трансформатори. Те свалят, намалят волтажа, така че тази прана да може да се използва от различните органи и части на тялото. Освен че снабдяват с прана определени части и функции на тялото, те също могат да се използват като целеви точки за пробуждане на по-висшите способности и нива на съзнанието.


Муладхара чакра

Тя  намира се при шийката на матката при жените и при перинеума при мъжете. Свързана е с елеменнта земя и анамая коша, също със несъзнателния ум. Там се съдържат най-примитивните и дълбоко вкоренени инстинкти и страхове.
Физиологически тази чакра контролира, отделителните, пикочните, сексуалните и репродуктивните органи. Сетивото, с което е свързана е обонянието.

Свадищана

Намира се в основата на гръбначния стълб на нивото на опашната кост. Кореспондира с репродуктивната и с уринарната система на физическо ниво. На психическо ниво е свързана с подсъзнателния ум и затова и с чувството на сънливост, сън. Свадищана се счита за склад на всички самскари и латентни впечатления, които са записани у човека. Свързана е с пранамая коша и елемента вода. Сетивото на свадищана е вкусът.

Манипура

Тя е разположена на нивото на пъпа. Елементът при нея е огън, тя също се в пранамая коша. Това е центърът на волята, амбицията активността.
Манипура разпределя и регулира праната из цялата пранична мрежа, активността на различни органи, системи и жизнени процеси. На физическо ниво е свързана със слънчевия сплит, надбъбречната жлеза. Сетивото на манипура виждането.

Анахата

Намира се по гръбначния стълб на нивото на центъра на гръдния кош. Анахата представлява маномая коша, която контролира ума и емоциите. Свързва се със сърдечния плексус и тимусната жлеза. Елементът е въздух, сетивото – допир. Управлява сърцето и белите дробове.

Вишудхи

Елемента на вишудхи е етер или пространство, кошата – вигянамая. Тази чакра се намира на нивото на гърлото или щитовидната жлеза. Сетивото е слух.

Агя

Това е точката, където трите основни надиси (ида, пингала и сушумна) се сливат в един поток на съзнание. От там той се издига към сахасрара. Намира се на върха на гръбначния стълб, при средния мозък. Кореспондира на епифизната жлеза, която е активна при малките деца и впоследствие закърнява. Агя е свързана с вигянамая коша, а елементът е манас (висшият ум).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.