Събудите “вътрешната аптека” – постигане на здраве с аюрведа

“Един от хубавите принципи на аюрведа тази древна наука за лечението е, че имаме тази вътрешна аптека, която можем да пробудим чрез съзнателно използване на петте сетива.”

Преводът е от видео разделено на две части, те са свързани с общата тема. Дейвид Симон разказва как да се погрижим за здравето си няколко семпли препоръки.

Един от хубавите принципи на Аюрведа, древна наука за лечението е, че имаме тази вътрешна аптека, която можем да пробудим чрез съзнателно използване на петте сетива.

Така че въпреки, че през повечето време мислим за тази някоя външна аптека, най-могъщата аптека на планетата е човешкото тяло.

Петте сетива

Kато сме внимателни, към това което чуваме, как сме докосвани, какво виждаме, какво вкусваме и какво миришем, ние може да събудим тази лечебна вътрешна химия. Тя може да се справи със всякакви ментални проблеми, храносмилателни нарушения…

И така когато хората търсят здравето, те често се замислят какво да ядат. Отделят голямо внимание на храната, която влиза в устата. Това има своето значение, но е също толкова важно да помислим какво приемаме, асимилираме чрез другите четири сетива.

Подхранващи звуци за оздравяване

Затова когато сте в такъв оздравителен период на трансформиране, уверете се, че е да поемате ежедневно достатъчно количество от подхранващи звуци. Това може да е слушането на хубава музика или да е разходка в гората и слушане на звуците на природата. Може да е слушане на някакво духовно пеене (chanthing обикновено е повтаряне на някакви мантри б.пр.)

Лечебните звуци са звуци, които ви помагат да се постигнете баланс, вътрешен център. Трябва да взимате ежедневно добра доза такива лечебни звуци.

Подхранващ допир

По същия начин искаме да получим подхранващ допир. Знаем, че кожата е могъщ посредник на тази вътрешна аптека. Докосването с обич може да активира болко-успокояващи антидепресиращи и имуно-стимулиращи химикали.

Затова едно от нещата, които аюрведа препоръчва е, ако нямате кой да ви даде масаж, да си правите сами ежедневно масаж с различни масла. И се уверете, че сте щедър в своите прегръдки.

Опитайте се да получавате ежедневно такъв подхранващ допир. Сетивото допир означава, че ние съзнателно, поемаме информация, която да ни балансира.

Гледки, които оздравяват

И отново погледът към природата е едно от най-силните лечебни средства за нашата физиология.

Това значи да отидем и да наблюдаваме океана, как вълните се разбиват. Да вървим покрай река, която се вие из гората, или пък да отидем на музей на изкуствата.

Интегрален подход

Както мислим “ще поема здравословна храна”, така да поискаме да получим, лечебни звуци, допир, оздравителни гледки.

Вкусовете и храната

По отношение на храната аюрведа има хубава система, която основно казва разнообразие. Приемайте храна, която има различен вкус, различен цвят, прясна по възможност.

Има шест основни вкуса в аюрведа и ако приемаме тези вкусове, сладко, кисело солено, лют, горчив, стипчив, значи че асимилираме интелигентността на природата.

Миризмите

И накрая петото усещане, мириса. То е дълбоко свързано с нашето емоционално състояние, свързано е паметта. Затова искаме да сме внимателни по отношение на миризмите, които поемаме.

Ако отидем сред природата, там обикновено има такива балансиращи подхранващи аромати, но вие може да асоциирате определен аромат, например сандал, розово масло, жасмин с определено преживяване.

Ако медитирате например и запалите сандалова пръчица, а когато сте в напрегната ситуация поставете малко сандалово масло по тялото си. Тогава то ще направи асоциация с усещане за баланс. Това ще провокира физиологична реакция, дори, когато е в контекста на различна ситуация.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.