Групата подкрепящ фактор или пречка в практиката

group-3

“Груповата работа може също да помогне да засилите светлината на своето присъствие (presence). Група хора, които се събират в състояние на присъствие, генерира колективно енергийно поле с голяма сила.

То не само повишава степента на присъствие на всеки в групата, но и помага за освобождаването на колективното човешко съзнание от сегашното му състояние на подчиненост на ума. Така състоянието на присъствие ще стане все по-достъпно за отделния човек.

Но ако няма поне един член на групата, който да се е установил стабилно в него и така да поддържа енергийната честота на състоянието, его-умът лесно може да се наложи и да саботира усилията на групата.

Макар че работата в група е безценна, тя не е достатъчна и не бива да изпадате в зависимост от нея. Не бива също да зависите от учител, особено в преходния период, когато усвоявате смисъла и практиката на присъствието.” Екхарт Толе

Ние си влияем

Понякога са ни задавали въпрос за предимството от практиката в група. Защо у дома умът е по-разсеян отколкото на общата практика. Има значение фактът, че йога учителя многократно подсеща “осъзнайте, не оставяйте ума да блуждае, наблюдавайте” и т.н. От голямо значение обаче е и законът за резонанса.

Ние си влияем. И като полагаме усилие по време на йога заниманието да сме в настоящето, да бъде осъзнати това създава определена честота, която излъчваме.

И както часовниците оставени в една стая за известно време се хармонизират, така и ние хората. Затова на края има това особено усещане за покой в залата.

Компанията, която избираме

Свами Шивананда пише в своите учение, да обръщаме внимание на компанията, която избираме. Преди да сме станали сами с много силно поле на вибрация, тълпата е тази, която ще ни повлияе.

,Усетете например какво се случва, когато сте във ведро настроение и влезете в пространство с хора, които са марчни и подстиснати. След известно време се променя и вашето емоционално състояние. Защо? Заради този закон за трептенето, който утвърждава, че вибрациите се пренасят извън ума и тялото на индивида 🙂

Ако някога сте били в присъствието на много вдъхновен човек ще забележите как това вдъхновение се пренася към останалите и как прониква и във вас. Например в компанията на духовен учител (гуру), може би се преживяли това необикновено усещане. Забелязали сте как ума се фиксира в състояние на покой и тишина. Състояние, в което дори и думите, които той говори не са от голямо значение. Усещане за присъствие, смисъл и хармония изпълват съзнанието.

Хубаво е да се връщаме към това състояние на смисъл и хармония и без физическото присъствие на такава силно одухотворена личност. Тази независимост се постига, когато повишим собствената си сила.

Осъзнайте собственото си участие в това море от вибрации

Сега това може да ви звучи като една странна теория, но обърнете внимание в ежедневието с изследователки поглед, на начина, по който хората си влиаят.

Намирате ли вярност в идеята за резонанса? Усещате ли влиянието на емоциите, мислите, вътрешните състояния на отделните хора по между им? Ако да, тогава опитайте да осъзнавате и собственото си участие в това море от вибрации.

В йога практиката групата е помощно средство. Груповата енергия ни дава импулс, вдъхновение. Но истинската трайна трансформация идва, когато чрез ежедневно усилие, чрез лична практика станем самостоятелни и устойчиви.

Тази вътрешна стабилност ще се пренесе в срещите ни с различните хора. Тогава техните настроения, вибрация, мисли няма да ни влияята така силно.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.