Йога лято – активно възстановяване на физическите и психическите сили

За някои лятото е свързано с дълги походи в планините, за други с продължително време на морето. И в двата случая йога практикуващият може включи йога своята ваканция.

Лятото е време, което използваме за възстановяване на физическите и още повече психическите сили. Различни йога техники могат да подсилят този процес на възстановяване.

Йога лято в планината

йога лято

Ако правите няколко-дневни походи в планината, включете в края на продължителния преход, асани. Те ще помогнат на тялото да се отпусне.

Сутрин направете поне 15-20 мин пранаяма, като поемете повече от праната на планинската среда.

Когато вървите, осъзнавайте дъха, стъпките, оставете ги да се съберат, практкувайте медитации в движение.

В края на деня, преди лягане, за малко в медитативна поза, утихнете и се почуствайте едно с планината, с безброя на звездите с простора около вас, със звуците…

Ваканция с йога на морето

йога лято

Ако сте на море, посрещайте всеки изгрев. Вдишвайте с пранаяма лечебните соли на морето.

През деня докато плажувате четете вдъхновяваща книга.  

Медитирайте върху ритъма на морските вълни.

Усещайте огъня на слънцето как пречиства, изгаря всякакви негативности.

Преди време свами Сатядхарма предложи, когато плуваме, да си спомним, че свадищана (енергийният център при опашната кост) е свързан с елемента вода. А този център отговаря за спобността на човека да живее с доволство, да се радва, да цени позитивното в малките неща. Когато плувате бъдете осъзнати за водата…

Използвайте всякакви възможности

Свържете лятото си с йога. Не я оставяйте само за дните, когато сте активно въвлечени в ежедневие с работа, домашни задължения, пак работа и т.н.