активна релаксация
“Йога нидра е…” – Сидхарта Бушан

Йога нидра е една от практиките на пратияхара, където осъзнаването се обръща навътре. Буквално йога нидра означава “психичен сън”, сън с пълно осъзнаване. В тази практика тялото спи, но умът остава буден и слуша инструкциите.

В психологията състоянието, което се достига в йога нидра се нарича полусън (hypnagogic). Това е естествено състояние на сънливост преди заспиване или тънката граница между сън и будност.
Техника води своето начало от древна тантристка практика наричана няса. Свами Сатянанда Сарасвати я адаптира и представя на света като йога нидра по един систематичен и научен през 1960г.”

(от статия в Yogamag “Йога нидра: нейните ползи и приложение” от Сидхарта Бушан – лектор към департамента по Йога психология на BYB, Мунгир)

Практика, която може да доведе до медитация

Йога нидра е практика на дълбоко отпускане, пратияхара. То може да подготви и отведе съзнанието и до състояние на медитация. В раджа йога се казва, че човек първо, трябва да се овладее изкуството на пратияхара (обръщане на вътре, пълно отпускане на тялото и ума). Пратияхара предшества практикуването на техники от групата дхарана (концентрация). Техниките на концентрация, могат да пробудят преживяване на дхяна (медитация),

Практика за съвременния човек

Редовното практикуване на йога нидра е много ценна практика за съвременния човек. Чрез нея се намалява мускулното, емоционалното и умственото напрежение.

В условия на стрес и непрекъснати промени, активността на симпатиковата нервна система става доминантна. Това довежда до различни психични и фичиески здравословни проблеми. Повишеното кръвно, отслабване на имунната система, скованост в тялото, болки в гърба, нервност, безпокойства, днес са често срещни симптоми на натрупано напрежение.

При този “психичен сън” се активира парасимпатиковата нервна система, което означава, че се отпускат мускулите, успокоява се дишането, сърдечния ритъм.

Структура на йога нидра

Йога нидра е практика, която в пълната си форма съдържа осем етапа. В по-начинаещите варианти могат да се правят само първите няколко етапа.
Повече подробности за ролята на всеки етап, научното обяснение защо тази техника работи и по какъв начин, може да прочете в книгата-учебник „Йога нидра“ оставена от Парамахамса Сатянанда

На английски език може да си я купите от магазина на БЙА (Yoga nidra)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.