депресия

Интересна статистика

Вчера по едно радио предаване, водещата задаваше различни въпроси за спечелване на награди. Един от въпросите беше от какъв тип лекарства печели най-много фармацефтичната индустрия.

Преди години, каза водещата хората са давали най-много средства за аспирини и антибиотици, днес дават най-много за антидепресанти и успокоителни. Интересна статистика.

Когато се докоснем до йога – йога методи за преодоляване на депресия и безпокойства

Но когато се докоснем до йога, до медитативна практика ние се сдобиваме с инструмент много по-умело и безплатно да се справяме с тези страдания на съвременния свят.

Йога не е панацея и при остри форми на депресия според риши Вивекананда (др. Браян Томсън), който е дългогодишен практикуващ психиатър и йога учител, лекарствата могат да са първа животоспасяваща крачка. След това е добре и сами да положим усилия.

Сами да положим усилие

В йога има много техники които биха помогнали, и не е необходимо да посещаваме йога курс, когато вече ги знаем, за да ги практикуваме. Можем и у дома сами, да дишаме, да изпълняваме асани, релаксация.

Важното е да имаме волята, мотивацията да опитаме и да си дадем време. Вдъхновението в този път е важно. Когато се запознаем с научното основание на различните йога практики, защо и как те работят, това ни мотивира да опитаме.

Независимостта, която печелим

Не само заради финансовия аспект, не просто защото не харесваме фармацефтичната индустрия, а заради независимостта, която печелим си заслужава да опитаме с йога и/ или медитация.