Всеки ден в живота си изкачваме планини. Тези планини са част от нашето духовно пътуване. Следващият път, когато изкачвате връх (Мусала, Мальовица, Вихрен или друг :-)) осъзнайте реакциите, моделите, отношението, което се проявява в това катерене. То показва нашия характер, начина, по който живеем 🙂

Ръководство за изкачване на палнина

от Пауло Куельо “Като течащата река”

1. Избери планина, която искаш да изкатериш:

Не обръщай внимание, какво казват другите хора, неща като „тази е по-красива“ или „тази е по-лесна“. Ти ще си този, който ще вложи много енергия и ентусиазъм, за да постигнеш целта. Затова единствено ти си отговорен и трябва да си сигурен какво правиш.

2. Разбери как да стигнеш близо до нея:

Планините често се виждат от далеч – красиви, интересни, пълни с предизвикателства. Но какво се случва, когато опиташ да се приближиш? Пътища пресичат навсякъде около тях, цветя растат между теб и твоята цел. Това което изглежда лесно на картата е трудно в реалния живот. Затова опитай всички пътища, всички следи, докато накрая един ден застанеш пред върха, който заслужено си достигнал.

3. Учи от някой, който вече е бил там:

Без значение колко уникален се чувстваш, винаги има някой, който е имал мечта подобна на твоята и е оставил следи. Те могат да направят пътя ти по-лесен; места, където да закачиш въже, следи, счупени клони, за да направят ходенето по-лесно. Катеренето е твое, отговорността също, но не забравяй, че опита на другите може много да помогне.

4. Когато се видят отблизо, опасностите са контролирани:

Когато изкачваш планината на мечтите си, обърни внимание на заобикалящата среда. Има урви разбира се. Съществуват почти незабележими цепнатини в планинските скали. Има камъни така полирани от бурите, че са станали хлъзгави като лед. Но ако знаеш къде стъпваш всяка стъпка, ще забелязваш капаните и ще ги заобикаляш.

5. Гледките се сменят, так че им се наслаждавайте:

Разбира се имаш една цел на ум – да стигнеш върха. Но докато се изкачваш, могат да се видят все повече неща. Не е е тревожно да спираш от време на време и да се насладиш на панорамата около теб. На всеки метър, който напредваш, можеш да виждаш малко по-далеч. Използвай това да откриеш неща, които все още не си забелязвал.

6. Уважавай тялото си:

Можеш да изкатериш планина, ако дадеш на тялото вниманието, което заслужава. Имаш цялото време, което живота ти дава, докато вървиш без да настояваш за това, което не може да се даде. Ако вървиш прекалено бързо ще се измориш и ще се предадеш на половината път. Ако вървиш прекалено бавно, ще падне нощта и ще се изгубиш. Наслаждавай се на пейзажа, на удоволствието на прохладната изворна вода и плодовете, които природата щедро ти предлага, но продължавай да вървиш.

7. Уважавай духа си:

Не си повтаряй “Ще го направя“. Твоят дух вече знае това, това от което той се нуждае е да използва дългото пътуване за да израсне, да се протегне до хоризонта, да докосне небето. Фикс-идеята изобщо не помага да постигнеш целта си и даже отнема удоволствието от катеренето. Но внимавай също, не си повтаряй „по-трудно е отколкото си мислех“. Защото това ще те накара да изгубиш вътрешната си сила.

8. Бъди готов да изкатери един километър повече:

Пътя до върха винаги е по-дълъг от колкото си мислиш. Не се заблуждавай, ще дойде моментът, когато, това, което е изглеждало близо все още е далеч. Но тъй като ти си подготвен да отидеш отвъд, това не е наистина проблем.

9. Бъде щастлив, когато стигнеш върха:

Плачи, пляскай с ръце, извикай на четирите вятъра, че успя, остави вятъра – вятъра винаги дъха там горе – да пречисти ума ти, да освежи уморените ти и изпотени ходила, твори очи, изчисти праха от сърцето. Толкова е хубаво, това, което преди беше само мечта, сега е част от живота ти, ти го направи!

10. Дай обещание:

Сега след като откри сила, а която дори не подозираше, кажи си че ще използваш тази сила от сега нататък до края на дните си.
За предпочитане, също обещай, че ще откриеш друга планина и се приготви за ново приключение.

11. Разкажи историята си:

Да разкажи историята си. Дай пример. Кажи на всички, че това е възможно и други хора също тогава ще добият смелост да се изправят пред своите планини.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.