Дататрея разказва как и каво е научил от своите 24ма гуру. Ето кои са те:

1) ПРИТХВИ (майката земя) 2) ВАЮ (вятъра) 3) АКАША (простарнство/ небе) 4) ДЖАЛ (вода) 5) АГНИ (огън) 6) ЛУНА (луна) 7) СУРЯ (слънце) 8) КАПОТ (гълъб) 9) АДЖГАР (питон) 10) СИНДУ (океан) 11) ПАТАНГА (бубулечка/насекомо) 12) БРАМАР (черна пчела) 13) МАДХУКШИКА (пчелар) 14) ГАДЖ (слон) 15) МРИГ (елен) 16) МИН (риба) 17) ПИНГАЛА (куртизанка) 18) КУРАРАПАКШИ (хишник) 19) БАЛАК (деца) 20) КУМАРИ (девица) 21) ШАРАКВИТ (майстора на стрели) 22) САНФ (змия) 23) МАКАДИ (паяк) 24) БХИРНГИ (вид оса)

В Удхава Гита, песен включена в Бхагавата пурана, Дататрея разказва на Кинг Яду, за своите 24ма гуру. Какво е научил от тях.

Цялата историята започва от строфа 31, може да последвате линка. Долу споделяме съкратен преразказ.

Дататрея казал:

1. Земята

Земята е неуважително третирана от всички същества, но тя ги носи, без оплаквания. Така от нея научих да приемам всички житейски удоволствия и болки с търпение.

2. Вятъра

Вятърът е два вида. Прана се отнася до вътрешните жизнени сили, а ваю се отнася со външните движения на въздуха. Прана е втв всички тела, но заема фигурата и формата на специфичното тяло, в което е. Вятъра минава през всичко, но не остава на едно място. Така от Прана и Ваю научих да избягва, привъзаността към някое място и да се адаптирам, където и да се намеря.

3. Акаша (пространството/ небето б.пр) 

Акаша е един и всепроникващ. от него научих, че Брахмана е един и всепроникващ.

4. Водата

Земята пречиства и освещава. От нея научих да бъда източник на чистота и святост.

5. Огъня

Огъня изграя нещата, оставяйки само тяхната еснция. От него научих, че йогинът трябва да вижда в съществата не фалшиви противоположности като богат-беден, стар-млад, висок-нисък, но Атма (душата б.пр.), което е есенцията.

6. Луната

Ена и съще, луната изглежда сякаш минава през промени, увеличава се, намлява се и т.н. От Нея научих, че единствената душа само изглежда че минава шрез промени като раждане и смърт.

7. Слънцето

Слънцето през повечеот време извлича влага, но през монсона, цикъла на времето води до  осовбождаване на цялата тази влага под формата на дъждове.

Така всички живи същества са подхранени. Затова от слънцето научих да събирам всички енергии, които обикновено се разпиляват в тялото поради авидя (невежество) и се разширяват в тапас (самоналожени ограничения), което води до гяна (знание).

8. Глъб

Капот е вид птица като гълъб. Тя има само един партньор, с който остава цял живот. Веднъж в гората имало Капор, който си направил гнездо с женска от същия вид. Години наред те живели заедно, смели се, забавлявали се в компанията на другия.Женската птица Капот снесла и измътила яйца, от които се излюпили приленца – гордост и радост на своите родители. Веднъж, когато двойката била за навъзн да търси храна за малките, ловец минал покрай гнездото и уловил чуруликащите приченца в мрежата си.

Родителите се върнали в същия момент и като видяла случващото се майката се хвърлилакъм тях, само за бъде също заловена. Виждайки това бащата помислил: “Имах прекрасен живот с всички материални удобства и любящо семейство. Сега всичко е загубено, какъв е смисъла на живота?” Отчаян и неосъзнат той не забелязал ловеца как се приближава към него, докато не станало твърде късно и също бил заловен.

От това научих, че макар в света да се намират удоволствия в този свят, те са временни и завършват с болка. Затова е по-добре да се отречеш от тях.

9. Питон

Питона е голяма змия, която е по-скоро мързелива. Вместо да преследва жертвата си, питона простолежи и чака за плячката да дойде, От питона се научих не да търся начин да подхранвам апетите си, но да приемам каквото се появи на пътя.

10. Океана

Отблизао океана се пени с вълни, но от разстояния, далечна перспектива той е напулно спокоен. Още повече, макар всички реки на света да се вливат в него, той никога не се препълва. От него научих, че врититата на ума (модификациите на ума) и тревогите свързани с външния свят, въпреки, че изглеждат бурни и непрекъснати, те ставт спокойствие в Брахман.

11. Насекомо

Молеца или друго насекомо е неудържимо привлечено към светлината, дори когато, както е в случая на огъня ще ги унищожи. От насекомото научих, че глупявия търсач  следващ желанията ще стане техен роб до степен на самоунищожение.

12. Черна пчела

Пчелата хвърчи от цвят на цвят, за да събира есенцията за храната и цветето не е наранено от това. От черната печа научих санясина не трябва да е тежест за определен покровител като разчита на него въпреки че е грихаща дхарма (дълг на смейния човек) да осигурява бхикша (милостиня) на сянсите, но санясина да ходи от къща на къща, за да намалява тежеста.

В част втора прочетете и за останалите 12 учители, от които се е учил Дататрея.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.