буркан

“Празният буркан” е популярна историята. Може да сте попадали на нея, да сте я срещнали с друго заглавие, разказана в друг вариант, може да я видите унагледена и в клипчета в youtube.

Споделяме я с допълнение и напомняне, че за всеки човек приоритетите са разлчини и това, което за един са камъчета, за друг може да е пясък и обратно. Важно е да си дадем сметка как да подредим според тези лични предпочитения и ценности пространството на своя живот.

“Професор по философия стоял в класната стая пред своите ученици. На неговото бюро имало няколко разчлини предмети.

Празен буркан

Когато часът започнал, професорът взел един голям празен буркан и започнал да го пълни с камъни големи около 5 см.

Като наредил камъните до гърлото на буркана професорът попитал студентите дали бурканът е пълен.

Учениците потвърдили.

След това професорът започнал да добавя в буркана дребен чакъл, като от време на време разтръсквал буркана, за да може чакъла да се намести с пространството между едрите камъни.

“А сега пълен ли е бурканът?” попитал отново професорът. “Да”

После взел кутийка с пясък и изсипал пясъка в буркана. Пясъка изпълнил оставащото празно пространство между чакъл и камъните. При запитването дали сега бурканът е пълен всички отговорили, да.

Накрая професорът обяснил:

Приоритетите в живота

“Този буркан представлява живота. Камъните са важните неща – семейството, здравето, нещата които ако останат, дори всичко друго да изчезне, животът пак ще бъде пълен. Чакъла са различни потребни неща – работа, дом, притежания. Пясъкът е всичко останало, малките неща.

Ако сложите първо пясъка в буркана, няма да има място за чакъла и камъните. Същото се случва с живота. Ако харчим цялото си време и енергия за дребните неща, няма да имаме място за нещата, които са важни за нас. Обърнете внимание първо на нещата, които са важни за вас.” 

Неизвестен автор

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.