Йога е наука

Йога е наука за живота и като такава е необходимо да бъде интегрирана в нашето ежедневие. Тя е наука, защото различните техники, които предлага, не са базирани на вярвания, а на изследвания и лична опитност. Много от ефектите на йога са потвърдени и чрез методи на съвременната медицина, психология, неврология. В йога най-важно е личното преживяване.

Свами Шивананда казва „Едно зрънце практика тежи повече от един тон теория“.

Йога озачава съюз, връзка

Думата йога означава „съюз” или „единство” и произлиза от санскритска дума “юдж”, която означава „свързвам”. Този съюз или свързване в духовен смисъл се разбира като съюзът между индивидуалното съзнание и универсалното съзнание.

Йога също е единство между различните аспекти на личността – тяло, ум, емоции, душа.

Чрез практиките на йога развиваме осъзнаване за взаимовръзката между емоционалното, умственото и физическото ниво.  Разбираме как дисхармонията в някое от тези нива, оказва влияние върху другите. Постепенно това осъзнаване ни води до разбиране и усещане за по-фините полета на съществуване.

Йога въздейства на различните нива на личността

Йога e начин за пречистване и хармонизиране на тялото, ума и емоциите. Това се постига чрез практиките на асана, пранаяма, мудра, бандха, шаткарми и медитация.

Тялото

Започва се първо с работа с най-външния аспект на човека – физическото тяло. За повечето хора то е началната стъпка в йога. Когато се чувства дисбаланс на физическо ниво, органите, мускулите и нервите не функционират в хармония. Целта на йога е да се постигне перфектна координация на различните телесни функции. В резултат се подобрява хармонията на цялото тяло. Йога помага на тялото да бъде здраво и силно. Помага организмът да се освободи от всякакви токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му.

Умът

След физическото тяло, йога действа на умствено и емоционално ниво. Много хора страдат от фобии и неврози причинени от стреса и ежедневните проблеми. Йога не може да предложи лекарство за живота, което да премахне всички трудности. Тя може да ни разкрие метод за справяне с житейските предизвикателства. Този метод е йога на отношение.

Йога изправя човека пред бъркотията в ума, пред грешките и комплексите на личността. Помага на човек да се освободи от ограничения си начин на мислене. Да превъзмогне предразсъдъците, с които обществото и заобикалящата го среда са изпълнили съзнанието му.

Душата

Йога води човека обратно към неговия собствен център. Помага му да открие себе си, да разбере кой е в действителност и какво всъщност иска от живота.

Различни видове йога

Йога е огромен океан, криещ на дъното си цял един свят. Тя има много различни аспекти, практики, които помагат според нуждите и целите на този, който я практикува. Човек може да вземе от йога това, което му е необходимо в определен етап.

Съществуват разлини видове йога: раджа, хата, гяна, карма, бхакти, мантра, кундалини, лая, интегрална йога и т.н. Всеки трябва да открие за себе си вида йога и практиките, които са най-подходящи за него и неговите нужди.

Йога принадлежи на човечеството

Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Йога е способността да владеем тялото си, да ръководим ума си и възможност да открием великите загадки на душата.

Йога е пътят, който води човека към себеопознаване.

Да постигнем равновесие между трите състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога.

Клонове на йога и типове хора

Има различни клонове на йога, които са подходящи за различните типове хора.

От начина, по който преживяват света и се изразяват в него, хората могат да се разделят на емоционални, аналитични, динамични, психични и т.н.

Една цел, различни инструменти

Йога е една, но разклонена според спецификата на нейните практики.

Целта на тази древна система е да разкрие пълния потенциал на човека. Стремежът на йога е да доведе практикуващия до преживяване на по-дълбоките измерения на личността. Да го срещне със собственото му себе, атман, душата, висшия аз.

В тази своя цел всички клонове на йога си приличат.

До върха на една планина може да се стигне по различни маршрути. Така в йога има различни пътища (клонове), които водят човек една цел – себереализация или разкриване на истинския аз.

Различни техники подходящи за различните личности

Разликата по между им се изразява в своеобразието на техники, които предлагат. Някои техники са подходящи за по-емоционалните хора, други за по-интелектуалните. Има клонове с практики за по-физически ориентираните, за хора с по-психични склонности и т.н.

Йога дървото е разклонено на видове йога като: хатха, раджа, бхакти, гяна, карма, мантра, кундалини, крия и др.

Интегрален подход

Развиване на различните аспекти на личността, това е интегралният подход в йога. При него практиката включва различни техники от различните клонове на йога.