тематично йога занимание

Всяко тематично йога занимание в събота – с предварително записване в събота – с предварително записване се заплаща поотделно. То ще се състои при минимум 5 записани участника. Практиките в тези часове са подходящи и за хора, които са начинаещи в йога, но вече са посещавали или посещават някакви йога занимания.

Записването става на телефон 0889849035 – Мариана

Цена на едно тематично йога занимание

Цената на от тематична практика с продължителност 90мин е 12лв

Часът “Аз жената” е 120 мин и цената е 15лв

Дати

“Сила” – 11.01 – от 14:00

“Автомасаж” – 1.02, 15.11 – от 14:00

“Аз жената” – 7.03 – от 13:30

“Психодинамика на позите в йога” 22.02, 21.03 – от 14:00

Описание на всяко тематично йога занимание

“Сила”

“Сила” е дума, с която се обозначават различни явления във физичния и психични свят.

Може да се говори за мускулна сила, жизнена сила, умствена сила, сила на характера, сила на духа и т.н. За разновидностите на понятиято сила, които се обясняват във физиката изобщо няма да се спираме, защото това може да отнеме много време, а и ще ни трябва специалист по темата 😉 

В йога часа “Сила” ще обърнем внимание на два аспекта: мускулната сила и умствената сила. Другите ще пропуснем не, защото не са интересни и важни, а защото времето няма да стигне. 

Комплексът от асани, който ще практикуваме, ако продължите да използвате у дома, ще доведе до цялостно тонизиране и подсилване на опорно-двигателната система.

Техниките на пранаяма, концентрация и мауна пък ще помогнат за поддържането на умствения тонус и сила. Силният ум е концентриран и креативен.

В заниманието ще има асани, пранаяма, медитативна техника и упражнения за концентрация.

Часове “Сила” ще има на 11.01 и 18.01 от 14:00 до 15:30ч

“Автомасаж”

  • Може ли сами да си направим масаж?
  • Защо е полезен масажа и автомасажа като вариант?
  • Защо йога позите действат реласкиращо и тонизиращо?
  • Какава е ролята на маслата преди практикуването на асани?

В йога асаните са физически пози и движения, които създават масаж на вътрешните органи, масаж на мускулите, подобряват кръвообращението и зареждат с прана-жизненост. Усещането след практика по йога е на дълбоко отпускане.

Кои пози по какъв начин масажират тялото ще е тема на заниманието. С набор от няколко йога пози, може да релаксирате тялото дори и ако нямате възможност да отидете на масаж. 

Към програмата ще представим и още няколко упражнеие, за отпускане на напрежението и стреса в средата на деня. Точков масаж на лицето и главата и др.

Часове “Автомасаж” ще има на 1.02 и 15.11 – от 14:00 до 15:30

“Психодинамика на позите в йога”

Позите в йога асаните, могат да се изпълняват с различно осъзнаване. Може да се следи ефектът върху физическото тяло, ефектът върху праната. 
Още един аспект на асаните е символиката, която човек може да вложи е отделните пози.

Пози, които заема тялото са като невербален език, с който възбуждаме или изразяваме определени състояния на ума, психиката емоциите. В този контекст асаните също имат своя психо-динамичен израз. Така различните йога пози провокират определени състояния на ума.

Тялото разказва история, която вълнува психиката. Ако темата ви е интересна, заповядайте!

Часове “Психодинамика на позите в йога” ще има на  22.02 и 21.03 от 14:00 до 15:30ч

“Аз жената”

Тематичното занимание “Аз жената” ще бъде едно себеизследване.

Всеки човек има безброй социални роли. Мъжът има много различни роли, жената също.

Целта на разграничението жена-мъж не е да ги противопоставя един на друг, а да помогне в сравнението между тях човек да забележи, че самата природа е създала жената и мъжа с различни характеристики и физически и психически.

Кои са качествата, които диференцират жената и това, което наричаме женска енергия? Кои са нейните специфични характеристики? 

В древни времена в индийския пантеон на Божественото са посвещавали форми на Богове и Богини, с което са изразявали своето осъзнаване за тази полярност на природата на проявената вселена.

Многообразните форми на Богините с характерните им качества всъщност изразяват и различните роли на всяка жена.

С какво ни обогатява всяка отделна роля? Успяваме ли да обхванем всички аспекти на женското в себе си? Изгубваме ли женското в преследване на мъжките принципи, с които опитваме да изразим себе си в съвременния свят? Кои роли с кои чакри могат да се свържат, защо?

От гледна точка на йога две са призмите през, които ще търсим отговор на въпроса, коя съм аз жената.

Първата призма е дхарма – природата, която е присъща на всяко нещо. Това, което е характерно, вродено.

Какво печелим и какво губим, ако следваме или ингнорираме тази дхарма?

Втората призма е осъзнаването. Когато осъзнаем различните роли на жената как това променя животът ни?

Самият час ще съчетае практики от йога (асани, пранаям, медитативни техники) няколко прости движение от ориенталските танци, които събуждат женската енергия и теоритична част.Час “Аз жената” ще има на 7.03 от 13:30 до 15:30ч

Продължителността на цялото занимание ще е 2 часа. Цената 15лв.