История на хатха йога

В йога литературата има някои останали във времето, доказани текстове за хата йога. Хата йога прадипика от Йоги Сватмарама е добре позната. Друг известен текст е Горакша Самхита от Йоги Горакнат. Гхеранд Самхита на светец Гхеранд. Освен тях друг известен текст е Хатаратна вали, който е написан по-късно от Шринивасабата Махайоганидра. Тези текстове са написани между 6 и 15в. с.хр. има също по-малки обяснения за хата йога в древните Упанишади и Пурани. Упанишадите датират преди будисткия период, което е около 6в. пр.хр. това е индикация, че науката хата йога е била добре позната още тогава.

Етимология

В йога упанишадите хата йога се смята за начин да се постигне физическо и ментално пречистване и баланс. В йога литературата „хатха” се разглежда като понятие формирано от две мантри „хам” и „тхам”. Тези мантри са свързани с ида и пингала нади. В този контекст хата йога е тази йога, с която се постига баланс между тези две сили. Ида нади менталната сила наричана още чит шакти и пингала нади, динамичната сила, която се изживява на физически план, наричана още прана шакти.

Целта на хата йога

Според Йоги Сватмарама е да подготви човек за следващата стъпка раджа йога.Традиционно практиките от хата йога са били разделени в шест групи – нети, дхаути, басти, наули, капалабхати и тратака. Това са шесте традиционни шаткарми (шат значи шест, карма – действие). Тази структура е била много систематична, а последователността прецизна и строго определена.
На кратко първите три практики, нети, дхаути и басти пречистват физическото тяло за събуждането на фините енергии в тялото.
Четвъртата практика – наули стимулира източника на жизнена енергия и балансира цялото пранично тяло (пранамая коша).
Петата практика – капалабхати е начин да се изчиства умът, физическото тяло и праничното тяло от замърсявания и акумулирани самскари и впечатления, които затрупват и объркват ума. Полседната практика е тратака. Чрез тратака фокусираме и канализираме праната, жизнената енергия. Когато тя се канализира, умът става стабилен и балансиран и започва да функционира по-ефективно.

Правила

Традиционно системата хата йога включва няколко правила, които да се следват от практикуващия. Ето някои от тях:
Сауча – чистота. Опитайте да поддържате всичко около вас колкото е възможно чисто и опитайте да пазите дома си подреден. Не захвърляйте всяко нещо тук и там, поставяйте всяко нещо на определеното му място. Външната дисциплина води към вътрешна. Идеята за външната чистота ни прави осъзнати за вътрешната на ниво мисли, чувства, поведение. Това е и една от препоръките в раджа йога.

Ествствена среда. Всяка книга свързана с хата йога има такава забележка за средата, която обитаваме да е чиста и семпла. В миналото се е смятало балгоприятно домът на хата йогина да е близо до река.

Режим на хранене. Храната да е семпла и да следваме определен режим. Ако ядем цял ден без да спираме енергията ще отива изцяло в процеса на храносмилане, така губим голяма част от своята жизненост, виталност.

По-късни добавки

Оригиналните практики хата йога са шаткармите. Отделно от тях някои автори, писатели, мислители са разширили понятието за хата йога като са включили някои други аспекти и са я направили цялостна система сама по себе си.

В действителност има няколко упанишади, които също допускат много от раджа йога техниките, някои аспекти от яма, нияма, асана , пранаяма и т.н.

(по “Йога даршан” и “Хата йога прадипика” изд. oт Bihar school of yoga)

Още за хата йога може да прочете тук.