Колко пъти седмично трябва да посещавам йога занимания?

Поради все по-забързаното ежедневие, човек трудно отделя свободно време за посещение в йога залата повече от веднъж седмично.

По-важно е да си създадете навик да практикувате самостоятелно в къщи ежедневно или поне няколко пъти седмично. За да подпомогнем този процес, след всяко занимание изпращаме програмата, която сме преподавали на заниманието, за да може да я повторите и у дома.

Ако имате възможност да посещавате два пъти седмично водените практики е хубаво дотолкова, че по-лесно и бързо ще навлезете в ритъма на йога.

Два пъти седмично е хубав режим за начало, но не е задължително.

След време, когато вече познавате практиките едно занимание седмично е напълно достатъчно.

Как да се приготвя за йога клас, какво трябва да нося?

Хубаво е преди да дойдете на йога занимания последнo да сте яли минимум три часа преди това. Добре йога практиките да се изпълняват на празен стомах.  Ако можете елате 10 минути преди заниманието, за да може да се настроите за практиката. В залата има постелки, но си носете хавлиена кърпа, шал, която да сложите върху постелката. Ако нямате възможност за кърпа, носете чорапи. Дрехите трябва да са свободни, да не стягат тялото, в студиото има къде да се преоблечете. 

Какво означава пеенето на мантри и трябва ли аз да се включа в това пеене?

Думата мантра сама по себе си означава освобождаване на енергия. Мантрата освобождава ума от неговите ограничения. Мантрата е комбинация от звукови вибрации, които влияят и променят, менталния, емоционалния и психичния аспект на нашата същност.

Гласните и съгласни звуци използвани в мантрата не означават непременно нещо определено, по-скоро те са сбор от различни звуци. Тези звуци са представени в различни чакри, надиси, различните потоци на праната.

В началото на йога класа се изпява три пъти мантрата ом, и мантрата ом шанти, така се настройваме за практиката и създаваме атмосфера, която е благоприятна за общия йога клас. Хубаво е да се включите в това общо пеене, но не е задължително. 

Мога ли да практикувам йога ако не съм вегетарианец?

Няма никакъв проблем йога да се практикува от невегетарианци, има само някои пози и по-напреднали практики, които не са препоръчителни за тях.

Има ли практики които не се препоръчват при определени здравословни проблеми?

Има определени практики, които са противопоказни при хронични заболявания като хипертония, язва, дископатия, ишиас, преживян инсулт, инфаркт и др. Затова моля ако имате някакъв здравословен проблем да уведомите предварително инструктора.

Каква е разликата между йога позите и другите видове упражнения ?

Има значителни различия между йога позите и другите упражнения, които вече са установени и научно.

Първата разлика е че при йога позите се изразходва минимално количество кислород, докато в упражненията – максимум.

Второ, по време на йога, дишането се забавя, докато при останалите упражнения то се ускорява.

Трето, при йога позите температурата се понижава, а при упражненията тялото се загрява отвътре.

Четвърто, в йога метаболизмът се забавя, а при упражненията той става много бърз.

Пето, йога позите водят до задържане на процеса на катаболизъм, докато упражненията по-скоро го активират.

Шесто, чрез упражненията се подхранват повече мускулите отколкото другите органи. В йога мускулите получават минимално захранване с кислород, за сметка на по-богатото получаване на кислород от други органи.

Седмото, в йога сърцето се натоварва много постепенно, а при упражненията напрежението и освобождаването от това напрягане става доста бързо.

Осмо, практикуващите йога се нуждаят от по-малко храна в сравнение с активните спортисти.

Специфично за йога е балансирането на хормоналната дейност на жлезите с вътрешна секреция.  

Има няколко разлики и специфики, както вече стана ясно, но има едно съществено нещо, което нито едно упражнение не взима под внимание и това е осъзнаването обърнато навътре. Ако хората се обърнат навътре по време на практиката, тогава тази практика може да се нарече йога.