За модата в йога може да се каже, че тя е израз на отношението на западния свят към всичко останало.

Когато нещо обитава определна среда, то се повлиява от тази среда, така и с йога. Пристигайки на запад тя приема с течение на времето нова опкаовка. Така се появава модата в йога.

Холивуд йога

Преди 7-8 години разглеждах едно американско списание за йога. В него всички инструктури (мъже и жени) изглеждаха като холивудски звезди. Облеклото беше предизвикателно, прическите великолепни и т.н.

И ето, че този външен вид дойде и у нас. Няма нищо лошо човек да изглежда добре, но за съжаление тази външност продава не йогата, а други неща към които се прикрепя изкуствено етикета “йога”.

Йога мода – с какво дрехите за йога са по-различни?

Йога блуза, йога панталони, йога хавлия, йога ластик за коса…

Преди време една жена, която посещаваше занимания при нас, много сериозно се поинтересува от къде може да си купи йога дрехи.

Просто обръщам внимание, дрехите, с които можем да практикуваме йога не е необходимо да имат етикет “йога” (йога тениска, йога клин). Обикновенната тениска не е много различна от “йога тениската”, “йога потникът” не е различен от обикновения потник и т.н.

Йога индустрия

Ами, някой е решил да печели с думата йога. Комерсиалното залива света, прокрадва се и в нещо, което трябва да ни носи освобождение. “Йога модата” поставя примка на йога практикуващия и лекичко неусетно я затяга: “за да си готин йога ти трябват йога дрехи” 🙂

Който иска разбира се нека си купува, но знае, че за да се практикува йога не са необходими “йога дрехи”.

Йога постелките са хубаво и практично нещо. Те например, не се пързалят както туристическите шалтета или одеялата. Но много от “йога аксесоарите”, са просто отражение на повърхностното разбиране западното общество за тази дълбока, вечна система – йога.