Добро здраве на всички нива

Човек трябва да поддържа добра хигиена, за да има добро здраве. Доброто здраве означава да имаш жизнено, енергийно тяло. Здравето също се проявява като буден и спокоен ум,  ведри мисли и чувства.

В йога на човекът се гледа като съвкупност от различни аспекти.

Човек притежава физическо тяло. Тялото е изградено от клетки, тъкани, органи системи, различни химически вещества.

Човекът има също психика изразена чрез мислите, емоциите и поведението.

Енергийното тяло, мрежа от фини пътища, по които се движи жизнената енергията (праната) е присъщо за всеки индивид.

И човекът има душа, която е извор на покой, радост и доволство.  Тази душа е скрита зад многото пластове погрешни идентификации за това кои наистина сме.

Техники за пречистване на отделните аспекти

В йога има различни техники за пречистване. Техники, които пречистват физическото тяло. Йогиски техники, които подддържат чистота във тялото са шаткармите, асаните, пранаямите.

Практики за пречистване на праничното (енергийно) тяло са мантра, аджапа джапа и т.н.

Има и йога инструмента за поддържане на умствената хигиена.

Пречистване на ума

Всеки ден преживяваме различни ситуации, които оставят отпечатък в мислите и емоциите ни. Но заради бързото живеене и впускане от една случка в друга не ни остава време да преработим случилото се.

Представете си, че непрекъснато ядете и не си давате никакво време за почивка. В един момент храносмилателната система ще се задръсти и тялото ще го покаже с различни неприятни симптоми.

Същото е и с ума, ние го пълним непрекъснато. Пълним го с различни стимули – ситуации, проблеми, преживявания, за които не оставяме време да бъдат преработени.

В йога се казва, че можем да се освободим от умствения товар на отминали преживявания. Това означава, не физически да изпразним ума от всички неприятни спомени причиняващи стрес, тревоги, гняв. Няма как да изтрием спомените, които и днес предопределят всичките ни реакции в ежедневието.

Йога предлага техники, които намаляват емоционалния заряд на мислите

Техниките, които йога предлага ни учат да застанем в позицията на наблюдател. Необвързан зрител, за когото различните мисли постепенно губят присъщия им емоционален заряд.

Човек развива способността да бъде драща. Да прожектира отминалите събития от деня, а след време и от живота напълно обективно и безпристрастно .

Такива форми на „йога прожекции“ ни помагат да се разделим с погрешните идентификации, да се приближим към собствената си душа.

Техники за поддържане на умствена хигиена

Ретроспекция

Една  изключително семпла, но трансформираща техника – ретроспекцията. В края на деня правим преглед на всичко, което сме направили, видели, помислили, решили.

При тази ретроспекция паузираме „филма“ там, където намираме, че не сме действали и реагирали най-добре. Когато спрем си представяме, ако същата ситуация се повтори какво можем да направим друг път.

Свами Ниранджан казва, че тази техника започва да действа, ако човек работи с нея поне месец, ежедневно.

Антармауна

Друга практика за поддържане умствената чистота е практиката антармауна, при която има различни етапи на работа с мислите. При първия етап се следят спонтанните мисли, пак от изходната точка на наблюдател.

Йога нидра

В тази графа от йога техники за пречистване на психиката, непременно трябва да поставим йога нидра.

Ако не познавате тези техники е добре да ги практикувате първо с инструкции.

Когато разберете процеса, можете да започнете да работите и самостоятелно вкъщи. Йога нидра е добре да се слуша на запис дори и вкъщи, защото иначе лесно се заспива.

Съществуват още много практики, но тези три, споменати по-горе (ретроспекция, антармауна и йога нидра) са едно добро начало.