ХАТА ЙОГА

История
В йога литературата има някои останали във времето, доказани текстове за хата йога. Хата йога прадипика от Йоги Сватмарама е добре позната. Друг известен текст е Горакша Самхита от Йоги Горакнат. Гхеранд Самхита на светец Гхеранд. Освен тях друг известен текст е Хатаратна вали, който е написан по-късно от Шринивасабата Махайоганидра. Тези текстове са написани между 6 и 15в. с.хр. има също по-малки обяснения за хата йога в древните Упанишади и Пурани. Упанишадите датират преди будисткия период, което е около 6в. пр.хр. това е индикация, че науката хата йога е била добре позната още тогава.
Етимология
В йога упанишадите хата йога се смята за начин да се постигне физическо и ментално пречистване и баланс. В йога литературата „хатха” се разглежда като понятие формирано от две мантри „хам” и „тхам”. Тези мантри са свързани с ида и пингала нади. В този контекст хата йога е тази йога, с която се постига баланс между тези две сили. Ида нади менталната сила наричана още чит шакти и пингала нади, динамичната сила, която се изживява на физически план, наричана още прана шакти.
Целта на хата йога според Йоги Сватмарама е да подготви човек за следващата стъпка раджа йога.Традиционно практиките от хата йога са били разделени в шест групи – нети, дхаути, басти, наули, капалабхати и тратака. Това са шесте традиционни шаткарми (шат значи шест, карма – действие). Тази структура е била много систематична, а последователността прецизна и строго определена.
На кратко първите три практики, нети, дхаути и басти пречистват физическото тяло за събуждането на фините енергии в тялото.
Четвъртата практика – наули стимулира източника на жизнена енергия и балансира цялото пранично тяло (пранамая коша).
Петата практика – капалабхати е начин да се изчиства умът, физическото тяло и праничното тяло от замърсявания и акумулирани самскари и впечатления, които затрупват и объркват ума. Полседната практика е тратака. Чрез тратака фокусираме и канализираме праната, жизнената енергия. Когато тя се канализира, умът става стабилен и балансиран и започва да функционира по-ефективно.
Правила Традиционно системата хата йога включва няколко правила, които да се следват от практикуващия. Ето някои от тях;
Сауча – чистота Опитайте да поддържате всичко около вас колкото е възможно чисто и опитайте да пазите дома си подреден. Не захвърляйте всяко нещо тук и там, поставяйте всяко нещо на определеното му място. Външната дисциплина води към вътрешна. Идеята за външната чистота ни прави осъзнати за вътрешната на ниво мисли, чувства, поведение. Това е и една от препоръките в раджа йога. Ествствена среда Всяка книга свързана с хата йога има такава забележка за средата, която обитаваме да е чиста и семпла.в миналото се е смятало балгоприятно домът на хата йогина да е близо до река. Режим на хранене храната да е семпла и да следваме определен режим. Ако ядем цял ден без да спираме енергията ще отива изцяло в процеса на храносмилане, така губим голяма част от своята жизненост, виталност.
По-късни добавки Оригиналните практики хата йога са шаткармите. Отделно от тях някои автори, писатели, мислители са разширили понятието за хата йога като са включили някои други аспекти и са я направили цялостна система сама по себе си.

В действителност има няколко упанишади, които също допускат много от раджа йога техниките, някои аспекти от яма, нияма, асана , пранаяма и т.н. (по Йога даршан и Хата йога прадипика изд. oт Bihar school of yoga)

Още за хата йога може да прочете тук

РАДЖА ЙОГА

Раджа йога е система на йога очертана от светеца Патанджали в неговите Йога сутри. Тя също понякога се нарича ащанга йога (осем клона,) защото съдържа в себе си осем аспекта. (http://en.wikipedia.org/wiki/Raja_Yoga)
Раджа йога както се описва в сутрите на Патанджали е наука за ума. Ражда означава „крал”, затова раджа йога се превежда като кралска йога, най-висшата йога или върховната йога. Нейната основна задача е да развие скрития потенциал в човешката личност. Всяка практика на раджа йога е насочена към идеята да се докосне и промени състоянието на ума, така че, да станем осъзнати за вритите, които ни огаринчават и да се справим с тях. По този начин ще изживеем целия блясък на нашето съзнание.
Думата вритти произлиза от вритта което означава кръгово движение. Вритите означават модификации на ума. Ако хвърлим камък във водата, ще видим вълнички, които се разпространяват към брега от мястото където камъка е ударил водата. Тези кръгови вълни са проявени от една единствена случка, от едно единствено съприкосновение на камъка с водната повърхност. Ако камъка удари водата той ще създаде много вълнички, не само една. По същия начин вритите дават живот на много външни изрази, състояния и виждания за живота. Вритите са различните цветни очила през, които възприемаме света. Понякога света изглежда красив и розов; понякога сив и облачен. Понякога се носим окрилени от една мисъл, друг път се съмняваме в рационалността на това, което се мислили преди малко. Това е ролята на вритите. Петте модификации на ума (врити), които са известни и Патанджали обяснява в своите Сутри са: прамана-директно познание, випарая-погрешно познание, викалпа-фантазия, нидра-сън, смрити-спомени.

Раджа йога е разделяна на две групи – първата група е позната като бахиранга йога, тя съдържа в себе си първите четири етапа: яма, нияма, асана, пранаяма. Те са познати като външни, защото променят външния аспект на личността, поведението и действията, които са свързани с взаимодействията в света, с концепциите за име, форма и идея. Последните четири етапа от раджа йога (пратияхара, дхарана, дхяна и самадхи) формират антаранга йога, вътрешната йога. В антаранга йога човек работи върху ума и се стреми да изживее цялостното съзнание, като преминава първо през отдръпване на сетивата, през останалите етапи до самадхи, което е обединяване на всички способности на ума. При тези последни четири етапа спират внасянията на следващи импресии или врити в полето на съзнанието.
Раджа Йога – кралският път
Осемте стъпки или клона на раджа йога или системата на Патанджали са: – яма и нияма (самоконтрол и оперделени правила, които се спазват като първа стъпка на йога) асана (поза или практика), пранаяма (дихателна практика или контол над потока на праната), пратияхара (изключване на ума от индриите, или десетте сензорни органа или отдръпване на ума от сетивата), дхарана (концентрация), дхяна (медитация) и самадхи (състояние на изживяване на свръхсъзнанието).

ЯМИТЕ И НИЯМИТЕ Ямите са основно качества, които духовният търсач трябва да развие за да може да комуникира и взаимодейства с външния свят и хората в него, те са също и качества на самоконтрол, който не позволява изявите на действия, които произлизат от по-нисшия ум. Ниямите са качества на самодисциплина, които цялостно подпомагат търсещия в духовното му пътешествие. Ниямите са изява на вътрешната дициплина.

Пете ями са:
Сатя – истинност
Ахимса – ненасилие
Астея – честност
Брахмачария – установяване в божественото съзнание
Апариграха – непритежание, отсъствие на алчността

Петте ниями са:
Сауча – чистота
Сантоша – доволство
Тапасия – аскетичност, умереност
Свадхая – себеизучаване
Ишвара пранидхана – пълно оттдаване на Бог

По статия поместена в
yogamag.net – http://www.yogamag.net/archives/2005/1jan05/yamniy1.shtml и Йога даршан изд. на BSY

КАРМА ЙОГА (статии, които са свързани с карма йога: карма йога)

БХАКТИ ЙОГА (статии, които са свързани с карма йога йога за емоциите и чувствата)

МАНТРА ЙОГА (статии, които са свързани с мантра йога: Възникване на мантра, Гаятри мантра, Махамритюнджая мантра, Киртан, Шанти патх , Нада йога)

КРИЯ ЙОГА

СВАРА ЙОГА

КУНДАЛИНИ ЙОГА

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.