Една от първите йога практики, които се въвеждат при децата

За първи път практиката Суря намаскар, се представя на децата традиционно на около 8 години.
Това се смята за подходящ момент, защото тогава започват някои значими промени в тялото на детето, които по време на пубертета достигат своята връхна точка.

“Шестото чувство” при децата

Според йога епифизата е жлеза, която има тясна връзка с агя чакра или центъра на интуитивна мъдрост и познание. Тя е израз на фините възприятия, на нашето “шесто чувство”.

На около осем години при децата този център започва да закърнява. Това е и началото на половото съзряване, което събужда у детето буря от нови чувства, оценки и физически промени. Промените са причинени от активната работа на жлезите с вътрешна секреция, през пубертета.

Пубертетът – игра на хормони

И при двата пола най-важна роля за растежа има хормонът соматропин, който отговаря за цялостното израстване на организма и се отделя от хипофизната жлеза.

Половите хормони са тестостерон при мъжете и естроген при жените. Освен това има още някои „спомагателни” хормона — пролактин (спомагащ развитието на млечните жлези), дихидротестостерон, който пък спомага израстването на брада при момчетата и който се отделя от простатната жлеза. (от Уикипедия)

Практика, която да регулира хормоналната активност

В този период детето се нуждае от практика, която да регулира хормоналната активност, практика която да поддържа, да укрепи позитивна емоционална нагласа. Практиката суря намаскар има отношение към цялата ендокрина система. С поздрава към слънцето работата на жлезите с вътрешна секреция се хармонизира и това води до по-спокойно преминаване на детето през този процес на израстване.

Последователността от пози спомага развитието на вниманието и паметта

Позите в суря намскар са 12. Изпълняват се една след друга. В различните рундове правим практиката с различна скорост, или елементи като броене, изброяване на месеците от пред назад и обратно, зодиите и др., което допълнително провокира вниманието на децата.

За какви деца е тази практика?

Често се случва родители да се обадят и да попитат може ли йога да помогне на тяхното дете да е по-спокойно или по-внимателно.

Хиперактивните деца, които имат много енергия и сами не знаят какво да правят с нея, хаотично я освобождават по начин, който често безпокои техните родители. За тях суря намаскар е един креативен начин да изразят тази енергия. Динамичното изпълнение на практиката е предизвикателство, което децата с охота приемат, а след 3-4 рунда, когато енергията е освободена, те могат да релаксират за няколко минути в шавасана.

Други родители са разтревожени, че детето им е необщително, затворено. За такова дете повтарянето на , броене, изговарянето на месеци и мантри в групата има благоприятно въздействие. Обикновено себеиразяването и общуването с околния свят става, най-вече чрез гласа. Мантрите, които заедно повтаряме по време на практиката стимулират нашето вербално участие в света.

Физически ефект на практиката

Нафизическо ниво, освен върху ендокринната система поздравът към слънцето укрепва цялата опорно двигателна система. Слънчевият поздрав е много полезен за децата, които не посещават никъкъв спорт и/или не играя активно навън.

С редовното практикуване по няколко рунда на ден в детското тяло се изгражда гъвкавост и сила. Те са необходим за правиланата стойка.

Децата често от носят на прекомерно тежките раници пълни с учебници и тетрадки. Това натоварва много гърба. Поредицата от слънчеви пози също освобождава напрежението от гърба.

Ако практикувате заедно, суря намскар може да бъде и време, което споделяте с вашето дете. Една игра, полезна и за него и за вас, която ви сближава.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.