अस्तो मा सद् गमय तमसो मा ज्योतिर्गमय मृत्योन् मा अमृतं गमय् ॐ शांति शांति शांति

Asato Ma Sad Gamaya; Tamaso Ma Joytir Gamaya; Mrityor Ma Amritam Gamaya; Om Shanthi Shanthi Shanthi

(Brhadaranyaka Upanishad — I.iii.28)

Асато ма сад гамая, тамасо ма сад гамая, мритьор ма амритам гамя, ом шанти шанти шанти

От сатсанг с Свами Ниранджан
Ганга даршан и Австралийския ашрам 1989г.
оригиналния текст е тук и препоръчвам да погледнете него ако се справяте с английския, защотот превода е мой, тоест доста аматьорски 🙂  http://www.yogamag.net/archives/1992/bmar92/sat292.shtml

Какво в значението на Шанти пат, и защо се пее в края на йога заниманието?

Шанти пат има две значения. Едното е мантра за мир и просперитет, която традиционно се изпява в края на всяка йога или духовна практика, за да изпълнят тялото и ума с позитивни чувства и вибрации. Това е основната цел на шанти пат. Той също помага да си спомним за духовната същност, тази същност, която се повлиява от вибрациите, която е с духовна цел.
Йогите винаги са разглеждали човешкото същество и като духовно същество. Това не е само концепция; те казват че духовната същност, се преживява като тяло, менталната същност се преживява като тяло, също както физическата същност се възприема, усеща като тяло. Без значение дали сте китаец, японец, индиец, австралиец, без значение кой сте, тялото е същото. Две ръце, два крака, една глава, две очи, това е като щампата отпечатъка на Бог, която е поставена навсякъде. Височината може да е различна, цвета може да е различен, тук или там може да има определени вариации, като малко повече около талията, или малко повече около раменете.

По същия начин ума също има тяло, и чудатостта на ума, пълнотата или слабостта, височината или ниския ръст на ума, са индивидуалната личност. Но ума определено има форма, която не можем да доловим в настоящия момент. По същия начин атма, духовното тяло, също има форма все още непозната за нас. Както ние оперираме с интелекта на по груб, материален (проявен) план, така духовното тяло или атма взаимодейства на ниво вибрация. То разбира вибрацията. За да общуваме външно ние ползваме, хинди, английски или друг език, но вътрешно за да можем да общуваме, съществува вибрацията, език, който е универсален. Много хора също са го усещали. В ежедневието можем да усетим приятно чувство в присъствието на някого, а при друг ужасно усещане и то без да говорим, само чрез взаимодействие на вибрациите.
Мантрите влияят и пробуждат психичното вибрационно поле. Дали ги разбирате рационално, логически, или не е, е без значение. Чрез пеенето и повтарянето на мантра се предизвикват някои вътрешни промени, които могат да не се преживеят на външен план веднага. Всяка мантра събужда определен център. Освен чакрите, отделно има много психични центрове около тях, които разбираме под формата на тенденции на чакрата. Всяка мантра може и стимулира някой от тези по-малки центрове, а комбинация от различни звуци, може да предизвика промени в цялостното действие на чакрите.
И така, когато пеем шанти пат в края на йога или духовна практика, се случват няколко неща. След йога клас, след някаква дискусия, сатсанг или киртан, има промяна в атмосферата около тялото, в тялото, около ума, в структурата на емоциите и в структурата на духа. В този момент като създадем вибрация тя влияе директно на духовното тяло. Един пример за да обясня до някъде това състояние. Ако сте напълно въвлечени в някаква дейност и друг човек дойде и ви попита нещо, напълно различно, ще ви трябват няколко секунди да помислите. Ще трябва да промените посоката на внимание, да обърнете ума от една тема към друга. За няколко секунди ще трябва да прекъснете  досегашната си дейност и да започнете да мислите за нещо ново. И така когато ние практикуваме нашата медитация, правим нашите асани, праняма, или крия практика или присъстваме на сатсанг или киртан ума е отвличан, объркван от обичайните си модели на поведение и е насочен към други модели на поведение и действие. В този момент мантрата идва създава определени вълни и изчезва отново. В друг йога клас същото състояние на ума, мантрата идва създава друго усещане и си отива. Това е като да почиствате много мръсен килим. Първоначално не постигате много, но като продължавате да почиствате отново и отново на същото място, даже и най-финия прах ще бъде изчистен.
И така шанти пат е метод, с който се засяга отново и отново вибрационния аспект на нашата личност. Накрая тези вибрации или звуци пробуждат психичните центрове, които отговарят на тези вибрации.
Разбира се превода на мантрата сам по себе си също си заслужава, ако хората могат да го следват и разберат: води ме от неистинското към, истинското; води ме от тъмнината към светлината; води ме от смъртта към безсмъртието. Нека щастието, мира, благополучието и удовлетворението са навсякъде.  И не казвате това само външно. Но го чувствате в себе си и това е целта на Шанти пат.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.