Спомням си как Свамиджи ни говореше веднъж на един сатсанг, какво значи да помогнеш…

И ни каза, че да помогнеш не означава да махнеш пречките по пътя на някого, не значи еднократно да го подкрепиш материално. Истинската помощ е да подкрепиш някого, така че той да открие силата в себе си и сам да преодолее житейските перипети. Ами наистина е трудно да разпознаем къде, дали и как да се намесим, но със сигурност трябва да уважим мъдростта на вселената, на Бог и да се съобразим с тези закони, когато ни хрумне да подадем ръка.  Подаръците на Парамахамсаджи за децата от близките до неговия ашрам села са винаги ориентирани, така че да ги стимулират и подкрепят в тяхното образование, за да могат след време да се оправят със своите собствени способности. На селяните подарява, рикши, за да могат сами да си изкарват прехраната, на нас ни подарява вдъхновяващи книги и символи, така че да пордължаваме да вървим по пътя на нашето духовно изследване и т.н. Следващата история и поемата след нея са от интернет, незнам кои са техните автори, не беше написано, но благодаря за вдъхновяващите прозрения и ги споделям тук.

Пеперуда

Един човек открил какавида на пеперуда. Един ден се появила малка цепнатина. Човекът стоял и наблюдавал как пеперудата се борела и се опитвала да се освободи, да се провре през малката дупка. В един момент изглеждало сякаш повече няма никакъв прогрес и пеперудата е стигнала докъдето може и повече няма да продължи.
Човекът решил да помогне на пеперудата. Той взел ножица и прерязала останалата част от пашкула. Пеперудата излязла лесно. Но имала подуто тяло и малки смачкани крилца. Човекът продължил да гледа пеперудата като се надявал че в някакъв момент крилата ще  пораснат и ще станат силни, а тялото ще се смали и пеперудата ще може да лети. Но това не станало. До края на живота си пеперудата пълзяла наоколо с подуто тяло и смачкани крилца. Никога не могла да полети.
Какво направил човека в своята добронамереност и прибързаност, не разбрал, че ограничаващия пашкул и усилието да се освободи били необходими на пеперудата, това бил начинът, по който от тялото и се изливала течност върху крилцата, така че тя да бъде готова да полети, когато се освободи от пашкула.
Понякога борбата усилието е точно това, от което имаме нужда в живота си. Ако нямаме никакви пречки ще останем слаби, няма да развием пълния си потенциал. Няма да можем да полетим.

Молитва

Помолих за сила…
И Бог ми даде трудности за да ме направи силен
Помолих за мъдрост…
И бог ми даде проблеми, на които да намеря разрешения
Помолих за успех и просперитет…
Бог ми даде ум и физическа сила, за да работя
Помолих се за смелост…
Получих опасности, които да преодолея
Помолих за любов…
Бог ме изпрати при хора, на които да помогна
Помолих за помощ…
Бог ми даде възможности
Не получих нищо от това, което поисках….
Получих всичко, от което се нуждаех.
Молитвите ми бяха чути

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.