Тратак означава „да гледаш”, „да наблюдаваш”.
Като практика е позната не само на йогите, като в различни духовни системи се използват различни обекти за концентрация, различни образи, които привличат вниманието.

Тратак в хатха йога

В хата йога това е една от шаткармите (шест техники, които пречистват, балансират и подготвят тялото, ума, праната, емоциите за по-напреднали практики)В раджа йога

В осем-степната скала на Патанджали, тратак е пркатика от групата дхарана (концентрация). Тези техники следват групата пратияхара (практиките за отдръпване на сетивата).

Вътрешен и външен тратак

Практиката тратак може да е бахринага (външен тратак) и антаранга (вътрешен).
В първия случай погледът се фокусира върху външен образ. При втория върху образ в тъмното пространство пред тях, когато очите са затворени.

Обекти на концентрация

Като обект за концентрация, когато се изпълнява бахиранга (външен) тратак, може да се използват образи на мандали, янтри, символът ом, пламък на свещ, кристално кълбо, черна точка на бял фон. Ползват се също отражението ни в огледа (практиката е доста силна, хубаво е да се прави под ръководството на духовен учител), сянката на човек, слънчевия диск, когато той е ниско до хоризонта и цвета му все още е червеникав и не прекалено светъл. Може да се практикува със звезда, луната, форма на божество или светец към, когото имаме афинитет, икона, кръст.

Пламък на свещ – универсален символ

От всички изброени до тук образи, най-подходящ и универсален и пламъкът на свещ. За тратак върху образ различен от пламък на свещ се посъветвайте с йога учител.

Продължителност

Когато практикувате ежедневно тратак е препоръчително да следвате като редовна практика не повече от два месеца.

Цел и ползи на практиката

Целта на практиката тратак да е направи ума силен, да канализира енергията му чрез фокусиране на осъзнаването.

Някои казват: „Разликата между обикновения човек и гения е в силата на концентрацията на ума”.

Обикновено енергията на ума е разпиляна в различни посоки, след различни сензативни дразнители. Чрез практиката тратак, когато вниманието се насочи само към един обект тази енергия се съхранява. И когато енергията се натрупва, съзнанието може да се разшири. Така се активират латентните дялове на мозъка. А според йога, широтата на осъзнаване определя еволюцията на човешкия ум.

Практиката тратак подобрява паметта, вниманието. Използва се и като техника, с която се въздейства благоприятно на очите при късогледство, също при хора, които страдат от безсъние и силна раздразнителност.

Тратак е и техника, която подготвя ума за по-напредналите техники на дхарана и дхяна. Казва се, че дори при достигане на състояние самадхи, все още остават определени импресии в ума, които се наричат пратяя. Те могат да обезпокоят медитиращия и като помощно средство в такъв момент се явява способността за пълна концентрация, която е добита по-рано чрез тратак.

Когато практикуващият прави тратак, той наблюдава обекта на концентрация от позицията на страничен наблюдател. С това отношение, ако по време на самата практика се появяват мисли той съзнателно ги оставя и връща осъзнаването си към точката на фокус. Повече подробности за самата техника може да научите в своя йога клас от своя йога учител.