Откъс от статия-сатсанг със Свами Нираджан поместена в Yogamag.

Оригиналната статия можете да прочетете тук:
http://www.yogamag.net/archives/2005/ajan05/lovesank.shtml

Моля кажете нещо за най-подходящата санкалпа, за да се срещне човек със своето истинско Аз, и най-подходящата санкалпа за неспокоен, обезпокоен, разочарован човек. Подписано: Хари ом и любов за теб.

Вие вече сам написахте своята санкалпа – любов за теб. Разширете това до всяко същество, така че всички да станат „ти“. Това е перфектната санкалпа.

Какво е санкалпата? Много хора казват положително утвърждение, положителна мисъл, но санкалпата е процес на трениране на ума да развие воля и яснота на мисълта. Чрез санкалпата се учим как да тренираме ума, така че волята да се прояви. Липсва ни воля, защото нямаме вътрешна дисциплина.
Повечето от нас цял живот се чудят какво трябва или не трябва да правят. Често сме разочаровани, защото не можем да разграничим себе си от ситуация, в която доминира нашето ментално поведение. Възможно е да успеем да ставаме седмица или месец в четири сутринта, не не можем да го правим цял живот. Можете да го правите около седмица, защото имате мотивация, но когато този импулс си отиде, казваме, „още пет минути, още десет минути. Днес ще си почивам, няма нужда да ставам рано“.  Когато този първоначален подтик свърши, човек се оставя летаргията да го завладее.
Ако имаме санкалпа, която да поддържа тази мотивация, този импулс, тогава летаргията няма да се появи. Но санкалпата трябва да развие волята. Само позитивно утвърждение няма да направи нищо. Всички си мислим трябва да стана това или онова. Трябва да се освободим от определен навик, качество или мания. Можем да разберем това рационално, но не можем да го направим поради липсата на мотивация. Санкалпата запълва тази празнота в живота ни.
Не е нужно да имате голяма санкалпа. Започнете с нещо малко.  Например като бях млад, спях толкова дълбоко, че свамитата можеха да ме пренесат до другия край на ашрама без изобщо да се събудя. Докато бях малък това нямаше значение, но когато пораснах стана проблем. Затова си казах, че всяка сутрин ще ставам в четири часа, и го направих за един ден.
Втория ден станах в пет, третия шест, четвъртия в седем. Опитах да открия своята естествена тенденция. Ако си легне в девет в колко ще стана нормално, без часовник. Установих че това е около шест, след девет часа сън тогава нагласих часовника да звъни в 6 без 5, следващата седмица в 6 без 10, третата седмица в 6 без 15, четвъртата в 6 без 20. като намалявах времето с по пет минути всяка седмица, моят ум свикна на този тренинг и когато стигнах до четири часа, това беше станало навик. Това е тренировката на санкалпата.
Санкалпата не е само мисъл, тя е способност, сила. Всяка мисъл се проектира в средата около нас. Също както радио вълните, и другите невидими вълни и честоти, които се разпространяват в пространството и да се уловят с подходящ инструмент, по същия начин мислите и желанията имат своя честота. Негативност и позитивност, песимизъм и оптимизъм, имат своя честота. Това, което изразите остава следа на канала на ума и се предават вълни. Ако има сила, интензитет зад определена мисъл, зад санкалпа, зад решение, тогава предаването на канала, отпечатъка върху ума ще е по-силно и вие по-лесно ще можете да достигнете до този канал. Това е като предварително избран, настроен канал.
Санкалпата не е само желание, тя е убеденост. Това е вярата в човека, вярата че може да го направи. Санкалпа не може да бъде  „иска ми се да бях такъв“ или „иска ми се да стана такъв“ това е пожелатлно мислене. Санкалпата е убеденост, „аз ще стана такъв“ Санкалпата е вяра в себе си с собствените сили и смелост. „Аз имам това, затова мога да стана това“
Санкалпата не е само мисълта, че ще станете такъв, но и стремежа, да го постигнете. Ако има позитивна санкалпа в живота на хората, която да издигне техния дух, умовете, най-подходящата санкалпа е да чувстват любов и да виждат себе си в другите хора. Това е санкалпата, която Свами Сатянанда ни показа в живота, който води днес. Той казва, че ако всички можем да виждаме себе си в другите, ако всички споделяме красота на истинската любов, не на сетивната, тогава света ще стане по-светло място. Това трябва да е финалната санкалпа в нашия живот.
За да стигнете до това състояние, започнете с някои основни неща: променете навиците си, променете ограниченията, които възпират вашия растеж.  Опитайте да разберете себе си, наблюдавайте се, намерете блокажите си и започнете да преодолявате едно по едно. Оставете абстрактните идеи и недостижимите концепции без предварителна подготовка. Децата искат да пораснат бързо. Щом отидат на училище искат да го завършат бързо. Но важният фактор е доброто изпълнение в класа, в който сте, без да се тревожите за момента, кога ще пораснете и ще вземете диплома. Ако се стараете в класа в който сте сега, ще преминете успешно и ще продължите към по-горния клас.
Фокусирайте се върху настоящето. Оставете несигурността на бъдещето. Ако нещо има да се случва в бъдещето, защо сега да се тревожите? Усъвършенствайте настоящето.  Проблемът е че сме толкова напрегнати, че нашето минало е напрегнато, настоящето е напрегнато, бъдещето е напрегнато. Но йога ни учи че трябва да направим съвършено нашето сега.
Когато правите своята санкалпа сте заобиколени от своите чувства и израза на вашия вътрешен дух. Никой не ви е подтикнал или насочил да изберете тази санкалапа. Работете с тази санкалапа. Санкалапата не е Новогодишно желание. Това е стъпка напред и стъпка назад след това няма смисъл. Санкалпата е стъпка, не мисъл и когато направите крачка към изпълнението на тази санкалпа, към настройването на живота си, помнете че колкото по позитивен, оптимистичен и сатвичен сте вие толкова повече сила ще добиете и по-далеч ще стигнете.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.