Целта на карма йога

Ако можеш да си там, където си и приемаш нещата такива каквито са, в това личностно приспособяване към средата, към условията, състоянията, различните поведенчески форми, умствени настройки, действия, тогава усещаш много дълбоко чувство на сантоша, удовлетвореност, което е постижението на карма йога.

 Свами Ниранджан

Условията за практикуване на карма йога в ежедневието

Осъзнаване, ефективност, отношение на не-привързаност, адаптивност.

Осъзнаване

Карма йога се дефинира, като всякакво действие изпълнено с медитативно осъзнаване. Не само
действието трябва да се наблюдава съзнателно, но и отношението към действието, вътрешните реакции по време на самото действие, реакциите на тялото, ума, емоциите, егото и т.н.

Ефективност

Върши нещата по-най добрия начин, изрази, своята креативност, вложи старание, но имай разбиране и доверие, че както и да се получат нещата, то е за добре, балансирано доверие в собственото усилие и в силата на по-висш закон на вселената, който също повлиява независимо от теб на нещата.

Не – привързаност

Не се идентифицирай с това, което вършиш, така ако се наложи да го прекъснеш, или някой критикува тази дейност това няма да ти повлияе. Фокус върху самото действие.
Работи заради самото действие, не заради плодовете, които ще получиш от действията. Бъди независим от успеха и неуспеха.

Едно по-широко разбиране за карма йога

Карма йога
Откъс от статия на Свами Ниранджан
Барселона, Испания 18 Май, 2001
Сатсанг поместен в Yogamag.net
тук може да прочетете цялата статия на английски.
Йога винаги се е смятала за серия от практики, които трябва да се изпълняват, извън ситуациите на обикновения социален живот – в затворената среда на йога залата, дома или на уединено място в компанията на духовно извисени хора. Смятали сме, че ако практикуваме тази или онази йога техника ще постигнем такъв или друг резултат. Това, което сме направили от йога е механичен процес, който води до самоосъзнаване. Трябва да се откъснем от тази идея и да направим йога част от нашето естествено изразяване. И само тогава йога може да бъде процес, който води към самореализация.

Ако практикуваме йога, за да се почувстваме добре, тогава определено ще се почувстваме добре за определено време. Правим ли йога, за да постигнем релаксация, ще достигнем тази цел. Ако практикуваме йога, за да се свържем с нашата вътрешна същност, способни сме и на това. Но каквото и да е нашето постижение то ще е моментно, временна фаза и когато отново се сблъскаме с житейската реалност, ефектът от йога ще остане на заден план. Затова трябва да разберете, че истинското изживяване на йога се случва чрез карма йога. Дори практики като хата йога, раджа йога, кундалини йога или крия йога трябва да се комбинират карма йога, за да добиете богато изживяване на този процес.

Някои хора смятат, че карма йога няма приложение в техния живот, защото смятат че карма йога е само наистина усилената работа. Други смятат, че карма йога е само служенето на Гуру, Бог или човечеството. Някои считат карма йога за лишено от себичност служене или безкористно действие. Но сама по себе си никоя от тези дефиниции не е пълна и вярна. Трябва да разберете, че самият живот е карма и ако сте отстранили кармата тогава просто не съществувате.

Природата се изразява чрез кармата. Природата изразява карма чрез петте елемента. Горещината на огъня е кармата на огъня, простора на пространството е кармата на пространството. Движението на вятъра е кармата на въздуха. Течната прирорада е кармата на водата. Плътността на земята е кармата на почвата. Желанията, очакванията и мислите са кармата на ума. Изразяването на сетивата са кармите на тялото. В действителност ние сме еднородна карма. Целият свят е тази карма, цялото творение е една и съща карма.
Разберете, че кармата не е само причина и следствие, не е само действие.

Кармата е фина вълничка, която има въздействие на всички нива на творението. Карма това е движението, което се случва в тялото чрез сетивата и в ума чрез менталните проекции и преживявания. Ако практикувате асана, вие променяте кармата на тялото. При практикуване на пранаяма променяте кармата на вашата жизненост и мозъка. Ако практикувате медитация вие променяте природата на финия ум и духа. Това е начин да ръководим и разбираме кармите, които ни влияят или по позитивен или по негативен начин.

Карма това е осъзнаване на движението на самия живот. Не е нито усилена работа, нито служене, не е причинно следствена връзка, а разбирането как взаимодействаме със самите себе си с нашата среда.
В третата глава на Бхакгават гита, Кришна казва, че предмета на карма йога никога не разбиран от хората. Той казва това преди 5000 години, а днес то все още е истина защото карма йога е предмет, който съдържа в себе си разбиране на човешката природа, съдържа осъзнаване на цялостната личност. Карма йога е процес на наблюдаване на нашето движение в живота от грубото, към финото, към духовното.

Има пет компонента в карма йога. Първият компонент е осъзнаване. Вторият компонент наблюдаване на реакциите и вътрешното поведение. Третия компонент е развиване на имунитет спрямо нещата, които ни афектират. (Чрез освобождаване от сбецентрираното осъзнаване и изживяване). Четвъртия компонент е освобождаване на емоционалните блокажи (Карма йога на емоциите е баланса между вярата в собствените сили и вярата в космическия принцип, който движи света). Петият компонет на карма йога преодоляването на личните възходи и падения. Изоставяне на собствените натрапчиви идеи и комплекси…
Когато думата йога се добави към карма, тогава карма йога означава хармония във всички движения в живота, хармония в изразяването на тялото, умът и емоциите. Това е концепцията за карма йога – обръщане на вътре на осъзнаването, за да станем осъзнати и да се освободим от натрапчивостите и негативностите.