Преведеният откъс е от статия, поместена в списание Yoga, което има богат архив на yogamag.net

Цялата статия на английски може да прочетете тук

Преживяване на йога

Свами Ниранджанананда Срасвати

Какво е йога?

Правилният отговор е, че ние все още откриваме какво е йога. Знаем практики от хата йога, раджа йога, крия йога, кундалини йога и т.н., но все още не сме открили какво е йога. Литературата казва, че целта, кулминацията на йога е самдхи. Какво е самадхи? Може ли това състояние да се дефинира чрез интелекта, логиката, рационалното? Или това е форма на съществуване? Точно в момента ние сме на пътя на постигането на това съществуване, но само когато достигнем това състояние на съществуване и вече сме него, ще можем да разберем какво означава йога.

Йога е процес на развиване…

С нашето настояще разбиране, йога е процес на развиване, както и пробуждане и активиране на различните качества на живота. Това е първият фокус на йога преди дори да опитаме да постигнем състояние на самадхи. Самадхи е много далечна реалност, много далечна мечта в живота ни. За да стигне до това ниво има много условия, които трябва да изпълним и много подготовки, които да направим. Така че не говорим за целта на йога, а за подготовките, които трябва да направим за да преживеем йога.

Тези подготовки настройват начина на живот и процеса на живот. За да чуете радио станцията трябва да настроите правилната честота. По същия начин, за да разберете нещо трансцедентално с не трансцедентален ум, трябва да положите усилие да промените качеството на ума, така че накрая да се превърнете в трансцедентално същество.

Развиване на осъзнаване и позитивност

Първото настройване, което трябва да направим в йога е познато като развиване на осъзнаване; бавно, постепенно и практически разширяваме хоризонтите на личното ни осъзнаване от само-достатъчност към по-голяма широта.

Второто условие в йога е да станем осъзнати за вътрешните сили и да не се идентифицираме с нормалните слабости. Тенденцията или природата на ума или личността, когато действа в света е тамастична и раджастична. Тамас е ограниченият ум, ограниченото себе, да си със затворен ум, да не приемаш нови ползи и концепции, да не бъдеш свободен да изследваш нови хоризонти или неизследвани области, да бъде удовлетворен със собствените си идеи, вярвания, системи, мисли, начин на живот и т.н. Раджас означава доминиране, непреодолими убеждения, налагане на „Аз съм прав“, за да се подсили собственото его, собственият образ и престиж.

Тамастично и раджастичното поведение е тясно и ограничено. То не позволява на разширяването на себето да се прояви. Това е видимо в живота ни. Ако има проблем, който възниква в ума ни и ние отидем на ново място, въпреки различната по-радостна обстановка, същата мисъл е като магнит в задната част на главата.
Проблемът упорства и ние осъзнаваме това. Никога няма пълно участие в другите неща, които се случват. Ние сме разделени от събитията, в които искаме да участваме, но не можем.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.