Мотивацията – ежедневна порция за вдъхновен живот

“Хората често казват, че мотивацията не трае дълго. Е също и къпането. Затова го препоръчваме ежедневно.”

Зиг Зиглар

За да се постигне напредък, по-трайна трансформация е необходимо постоянство, упорство. За да се придържаме към такава редовност, най-определяща е мотивацията на човек.

Няколко неща засилват мотивацията в йога. Споделяме ги като лична опитност, защото с времето сме установили, че помагат. Понякога едно, друг път друго, това са “енергийните блокчета”, които ни дават сила да продължаваме напред 🙂

– четенето на вдъхновяващи книги, статии

Ако сте любител на четенето сигурно сте забелязали този интересен феномен на синхроничност – “страница с послание”. Винаги в нужда ни попада най-подходящата книга, или намираме статия, която все едно е написана точно за нашата ситуация. Тогава си казваме, че книгите са много повече от хартия и напечатани букви.

– присъствието на сатсанг

Буквално “сатсанг” означава да бъдеш в присъствието на истината. Това често са беседи с човек, който има определени духовни прозрения. Сатсанг е и изучаване на книги, които изразяват идеи за духовното, идеи които са получени като лично преживяване.

– личната практика

“Едно зрънце практика тежи повече от един тон теоря” казва Свами Шивананда. Знанието, което придобиваме в собствената си практика е това, което най-много подсилва увереността ни, че нещо работи и желанието отново да го използваме 🙂 Воденето на личен дневник запечатва тези преживявания и като препрочитаме този дневник, се вдъхновяваме от собствения си опит.

– практиките в група, за силата на груповата енергия можете да прочете статия тук.

Хората така сме устроени, че си влияем и в положителното и в отрицателното, затова дори когато познаваме различни йога практики, от време на време търсим заниманията в група. Това не значи непременно да отидем на йога час с учител, понякога, можем да се съберем с познати да практикуваме киртан, или да заминем за няколко дни на почивка и заедно да практикуваме… Тези занимания са като презареждане.

– поставянето на посижими цели и тяхното постигане

Като си поставяме цели, които са реални можем да имаме по-голям успех в тяхното достигане. Този успех ни дава нова сила. По-лесно е да изкачим едно стапало, отколкото пет наведнъж 🙂

санкалпата

Това утвърждение, което формулираме, отново и отново ни напомня към какво се стремим.  Думите обличат намерението във форма енергия, която ни подкрепя.