Циклите в природата

На морето сме. Слушам ритъма на още развълнуваното море. Ритъм, който е постоянен, еднакъв и размислящ. В природата всичко има цикли, ритми, логика, която поддържа баланса в нещата. Съвременния човекът е постигнал висока интелектуална  напредничевост, но се е отдалечил от природата. Пренебрегва мъдростта на циклите в природата. Все по-често забравя, че сам е подвластен на нея.

И в своето невежество относно следване на тази естествени биологични ритми, той губи равновесието на своите тяло, ум , емоции, съществуване.

Така, често сами ставаме тези, които ни разболяват, напрягат, лишават живота от простота и радост.

Цикъла на будност и сън

Вчера Влади прочете на глас откъс от една книгата “Organised mind” на др. Даниел Левитин и тази част засягаше един важен цикъл в нашето съществуване – цикъла на будност и сън.
В нея авторът обяснява какви са биологичните предпоставки, които повлияват доброто функциониране на този ритъм. Левитин споделя и няколко примери какви са последиците, когато пренебрегваме постоянството в съня. Правени са редица изследвания, как се отразява продължителността и редовността на сън. Те показват, че цикилите на системите в тялото се нарушават при недостатъчен сън. Такър ефет има и лягане и ставане по много различно време. Нарушава се работата на ендокринната система, сърдечно-съдовата система, храносмилателна. Намаляват се паметта и концетрацията. Губи се креативнността и виталността.
В откъса се споменава, че това, което постигат приспивателните е действително заспиване, но не и нужното качество на съня.

В откъса става дума за различните фази на съня.  За малките “power nap” (енергизиращи дрямки) по 5-15 мин. в следобедните часве и колко необходими са те.
Др. Левитин споделя, че в някаква фирма тези следобедни дрямки са станали политика за повишаване на работоспособнстта на служителите. Обособено е място, където те могат да отпочиват около 30 мин в следобедните часове. След това те освежени да продължават дейсностите си.

Човек има естествена нужда от презареждане с кратка дрямка. Противно на нея са се появили навици като трето, четвърто кафе за деня или традиционния следобеден английски чай. Тези навици обаче постепенно задълбочават нарушения баланс в цикъла сън-будност.

Не доброто спане се казва още, повлиява дори чувството ни на щастие и удовлетвореност в живота.

Насоки за подобряване на съня

Даниел Левитин дава няколко насоки за подобряване на съня, ето някои от тях:

  • Лягане и ставане по едно и съще време. Когато се наложи да си легнем по-късно, пак да се събудим с помоща на часовник в обичайния час.
  • Да не работим с компютър или гледаме телевизия непосредствено преди заспиване.
  • Помещението, в което спим да е тъмно, когато е необходимо да ползваме тъмни завеси, за да постигнем този ефект.
  • Да си отделяме минимум 6 часа сън. Но да забележим в рамката межу 6 и 10 часа, колко са ни необходими на нас. Достатъчно сън значи да станем, когато сме свежи, да не преспиваме.

В едно изречение аворът обръща внимание, че дори хора с здравословни възгледи пренебрегват значението на сънят. Инвестира се в био продукти, в почивки сред природата, в масажи и т.н. Никой обаче съзнателно не опитва да работи със съня си.

Йоги Рамачарака казва, че йога е път обратно към природата.

“Хатха-йога ни учи как да живеем естествено и провъзгласява един възприет от много хора на Запад лозунг: „Назад към природата!””

Затова като йога практикуващи е добре да възприемем съня като една неразделна част от съзнателния си живот.
Да направим цикъла на спане и будност отново ритмичен. Така ще допринесем за собственото си здраве, добро психично състояние и радост в живота.