Всяко нещо и всеки човек се променя, как йога ще те промени

“Йога ще те промени” – мисъл, която е едновременно вдъхновяваща и предизвикваща. Тази мисъл беше част от една интересна среща.

Днес бяхме на инсървис трейнинг за учители със преподавател Свами Ведантанада, англичанка, която дълги години практикува и преподава йога.

Повечето хора, които решават да се занимават с йога, търсят промяна. Но те често не си представят посоката и дълбочината на възможностите за промяна, които носи йога.

Търси се промяна в тялото, промяна в усещането за напрежение и стрес. Но неусетно йога променя осъзнаването, а с него се променя начина, по който живеем живота си.

Това живеене на външен план може да приеме нов израз. Може да остане и същото, а да се промени нашето отношение към него. Ако вече практикувате йога от известно време със сигурност ще намерите потвърждение на такава промяна в себе си.

Направете ретроспекция, как са се променили вашето разбиране за света, хората, ситуациите. Различни ли са вашите реакции, вашата способност да възприемате различните случки. Има ли промяна в чувствителността ви към околния свят, към природата.

Но нали и живота ни променя непрекъснато. Всичко, което ни се случва ни премоделира, тогава каква е разликата между йога и самия живот.

Еволюцията е принцип заложен в самия живот и всичко и всички сме подваслни на този принцип. Но естествената еволюция е бавен, понякога болезнен и по-често неосъзнат процес.

Йога ускорява този процес и ни прави съзнателен участник в него, дава ни възможност за правене на осмислени избори.

И с йога и без йога промяна винаги има. Но йога ни помага да се движим  контролирано към такава промяна, която е търсена и желана.