Ще споделим няколко идеи, които сме опитвали като профилактика на здравето. Всяка от тях може да се използва по отделно или в комбинация с други според нуждите на физическото състояние. Статията няма за цел да бъде рецепта за универсално лечение при по-сериозно разболяване, затова наричаме идеите профилактика. При бременост и специфични заболявания, някои от идеите може да не са подходящи.

1. Нети с капки прополис в последните капки (прополис трябва да не е на спиртна основа)

Ако нямате алергия към мед, прополис и т.н. и знаете как се практикува пречистване на носа със солена вода, може да опитате. В последната вода, която остане на дъното на вашето канче, сложете 5-10 капки прополис (клеева тинктура). Ако имате такава, която не съдържа спирт носната кухина няма да се подсушава толкова. Ако имате на спиртна основа, след нетито, като изсушите носа от останалата вода, капнете или сусамово масло с куркума (рецептата споделяме по-долу или бучка, колкото грахово зърно, гхи (пречистено масло) във всяка ноздра.

Добре е да направите нети веднага щом се приберете у дома особено, ако сте пътували в градски транспорт или сте били сред хора, които вече са болни.

2. Етерични масла

В интернет ще намерите много статии, в които се описват различни комбинации на етерични масла, които действат защитно при настинки и вируси.

Ние ползваме чаено дърво, босилек, мента, размарин, лавандула, евкалипт и кедър. Слагаме комбинации от тях в аромолампа или леген с гореща вода. В студиото през зимния сезон, също ароматизираме и с тях. Чаеното дърво винаги присъства като съставка.

Чаеното дърво е много препоръчително, ако около вас е има болни хора. Ако знаете, че вашите колеги или, ако сте учител в училище, или детска градина, вашите ученици нямат алергии може да използвате в помещенията, в които работите. Полезни са и когато практикувате пранаяма у дома.

3.  Леген с гореща вода

Това е класическо средство за първа самопомощ, ако сте стояли дълго на студено. В гореща вода слагаме морска сол и същите етерични масла както горе без охлаждащия евкалипт.

В толкова гореща вода, в колкото може да си сложите краката. Докато краката са в легена се завийте дебело и просто релаксирайте, пуснете си хубава музика. Осъзнавайте топлината на водата, аромата на маслата, музиката вместо през това време да цъкате на телефона или компютъра. Като започне да изстива водата, подсушете краката и обуйте вълнени чорапи.

4.  Клеева тинктура

Продава се в аптеките и на всяка сергия за мед. Пие се два, три пъти на ден на някои шишенца пише до 20 капки на една доза, тоест 40-60 капки за деня. Много силно имуно стимулиращо средство, може да се ползва през целия зимен сезон.

5. За гърло

Прополис с невен, продава се в аптеките. На шишенцето има описание как се ползва. Върши работа, затова споделяме за него. Предимството пред смучещи хапчета за гърло е, че няма захар или изкуствени подсладители в него.

6. За вътрешно загряване

Ако сте си направили леген с вода може да подсилите затоплянето с приятна, леко топла напитка от джинджифил, мед и лимон. Ние я приготвяме така: в кипнала вода изстискваме едро настърган джинджифил и слагаме самия изстискан корен. Когато водата се охлади подходящо добавяме лимон и мед.

7. Сусамово масло и куркума при синузит, хрема или алергии.

На 100мл сусамово олио се добавя 1 ч.л. куркума. На водана баня с постоянно бъркане куркумата ще оцвети олиото. Преди да започне да кипва се отмества и оставя да се охлади. Прецежда се през марля. Съхранява се в стъклено бурканче. По рецепта се препоръчва да се капят на гладно 10 капки, ние капваме по една пипетка в ноздра.

8. Гладуване

Това е може би за доста хора най-трудното средство. Чухме един популярен артист или музикант преди известно време беше гост в някаква медия. Не помним нито предаването, нито кой точно беше гостът, но той сподели една своя рецепта, която ни впечатли и запомнихме. Когато тялото даде признаци, че се разболява, същия ден да се спре храната, само вода и чай. Тялото така се занимава само с укрепване и подготвяне за защита. Порбвали сме дори само до следобяд, тялото се отблагодарява за тази навременна почивка.

Знаем, че има още безброй рецепти, ние споделяме тези, които сме опитали и намерили, че ни помагат.

Още за здравето може да прочете и в статията “Вътрешната аптека – подходът на Аюрведа” 

Бъдете здрави 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.