“При всяка разходка сред природата, човек получва много повече, отколкото е търсил.”  

Джон Мюър

Описанието по-долу е откъс от книжката “Сигурни пътища към себе-реализацията” на Свами Сатянанда

Медитация сред природата

“Може би най-лесният начин да започнете медитативна практика е да изберете един обект от природата върху, който да медитирате.

Най-добре е, ако може да сте в естествена среда или колкото е възможно по-близо до природата. Далеч от разсейващите звуци на машини, коли, и тълпи от хора.

Позата

 За този вид природна медитация, може да седите както ви харесва, да стоите ако поискате или да лежите по гръб на открито. Не е необходимо да седите в йогийска медитативна поза.

Нужно е единствено да се настроите към естествената красота, която природата свободно дарява, едновременно като звуци и визуални изрази.

Обект на медитативното наблюдение

Всякакви аспекти на природата могат да послужат – дъждовни дни, гръмотевични бури, водопади, потоци, гори, морски брегове, птичи песни, ароматни или ярко оцветени цветя, мириса на земя и т.н. Човек трябва просто да включи съзнанието и въображението си и да използва целия живот като възможност за преживяване.

С отворени очи

В началото е малко по-лесно да се концентрирате със затворени очи. След време, когато станете по-опитни, ще можете да правите тази природна медитация и с отворени очи фокусирани върху определен обект. Например облаци носещи се из небето, цветя танцуващи с вятъра, звезди или луна в нощта.

Медитацията не е само за йогите, които седят с кръстосани крака в пещера в Хималаите. Тя е за всеки – мъж, жена; млад и стар; от всяко поле на живота.

Чрез отваряне на сетивата за природата, медитирайки върху звуци и картини от природата, човек може да успокои и хармонизира тялото и ума. Достатъчни са само 10-20 мин. Практика на медитативно осъзнаване в спокойна обстановка, води до пълно отпускане; повишена възприемчивост и по-голяма любов към живота.

Лечебната сила на тази медитация

 Всеки, който е склонен към депресии или страда от напрежение, тревожност, влошено здраве, ще има огромни ползи от тези медитации сред природата.”

Техники

Медитация (осъзнаване, фокус) върху:

  •  звуци от природата (техника от пратияхара);

  • природна картина (като тратак) с добавяне и отнемане на образи от отражението при затворените очи;

  • край вода (звука, повърхността на водата, безвремие…)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.