рода

Историята прочетохме във фейсбук, автор не беше посочен.

“Психолог-лекторка вървял из стаята докато преподавала „овладяване на стреса“.
Когато тя вдигнала чаша с вода, всички в публиката очаквали тя да попита „наполовина пълна ли е или наполовина празна чашата?“

Вместо това с усмивка на лица тя попитала: „Колко тежи тази чаша с вода?“
Отговорите били от 200 до 500г.

Колко дълго държим чашата с вода

Тя отговорила, „Абсолютната тежест няма значение. Тя зависи от това колко дълго държа чашата.

Ако я държа за минутка, няма да е проблем. Ако я държа един час, ще усетя болка в ръката си. За един ден, ръката ми ще изтръпне и ще се обездвижи.
В нито един от случаите, чашата вода, не си променя теглото, но колкото по-дълго я държа, толкова повече натежава.“

Лекторката продължила, „Стресът и безпокойствата в живота са като тази чаша с вода. Ако за кратко мислите за тях, нищо не се случва. Ако продължите да мислите по-продължително за тях, започва да боли. Мислим ли само за тях непрекъснато, цял ден, накрая стигаме до състояние, при което не можем да правим нищо.

Помнете, че трябва да оставите чашата

Важно е да помним, че трябва да си намерим начин да се освобождаваме от стреса. Колкото можете по-рано вечерта, оставете всичките си товари. Не ги носете от вечерта в съня си. Помнете, че трябва да оставите чашата. Историята ни провокира да помислим, какво значи да оставиш чашата?

Какво значи да оставиш чашата, с какви инструменти разполагаме?

Многообразието е голямо и различно за всеки. Разходка в природата, танци, хубава книга, музика, пътуване, йога…

Някои техники от йога:

Стресът в тялото

Стресът остава записан във физическото тяло под формата на скованост, болки в различни части, умора, тежест. Него можем да изчистваме чрез асаните (физическите пози изпълнени с осъзнаване) и пранаямите (практики, в които се включва дишане целящи да повишат жизнената енергия, праната).

Шаткармите (изчистваши практики от хата йога)може да използваме за изчистване на токсини останали в клетките, храносмилателната, отделителната система, в следствие от продължителни периоди на тревожност.

Напрежението в ума

Техники за освобождаване на напрежение от ума и емоциите: йога нидра, антармоуна, пранава дхяна, ретроспекция преди лягане.

Прекъсванията от деня. Свами Нираджан свързан препоръчва, когато се приберем след работа, особено ако сме изнервени, сърдити, разтревожени, преди да започнем да общуваме с нашите близки да снемем напрежението от себе си. Най-често това означава да си изкараме лошото настроение на тях. По-добре първо да отделим 10 мин. за йога нидра, мантра практика, дихателна практика, каквото и да е, за да се успокоим. После да се включим в семейната комуникация.

Има много начини за “оставяне на чашата с вода”. Важното е да осъзнаем, че искаме да го направим и да положим своето собствено усилие.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.