Семинар със Свами Шивамутри. Темата беше насочена към идеята как да трансформираме негативното в позитивно.

Тя ни представи няколко йога практики, които съчетани с малко търпение могат да помогнат. Тя посочи пет основни точки върху, да насочим вниманието си.

–     самоосъзнаване

–     себеприемане

–      свадхая (себеизучаване)

–      личностно трансформиране

–      самодисциплина

Във връзка със самодисциплината ни предложи няколко неща, с които да започнем деня си.

 • ранно ставане (за което разбира се някак трябва да успеем да се легнем рано тоест преди 12ч през нощта)
 • пеене на мантра (махамритюнджая и гаятри по 11 пъти още докато сме в леглото)
 • асана (физически пози, такива асани каквито усещаме че са добри за нашето тяло, което значи че трябва да познаваме добре тялото си)
 • позитивна парадигма (утвърждение, което вдъхновява нашия живот и ни дава сила да посрещаме предизвикателствата, които се изправят пред нас. Пример за такива тя ни даде: „всичко се случва за добро”, „ако не съм удовлетворен/а от живота си винаги мога да го променя”.)
 • слушане на музика, която ни харесва и ни кара да се чувстваме добре, когато деня започне с песен, тялото и умът реагират спонтанно на вибрациите на звука. Повече за благоприятния ефект на звука върху нас чухме от Свами Савикалпа на лекциите за нада йога.
 • Развиване на качеството благодарност – това значи да помислим и благодарим на вселената за нещата, които имаме, но които сме приели за даденост (храната която имаме, покрива над главата, здравето на физическото тяло, приятелите, желанието да обогатим духовно живота си и всичко, за което се сетим)
 • Медитация – можем да практикуваме нашата гуру мантра, или някоя от медитативните техники, които познаваме
 • Четене на нещо вдъхновяващо, това може да инспирира действията ни през целия ни ден
 • Планиране на деня – това изгражда ред и преодолява усещането за хаотичност през деня. Освен това фокусира нашата енергия в ясно начертани цели и така не пилеем енергията си.
 • Размисли върху смисъла на нашия живот, това ни обръща към по голяма картина на фона, на която много от дребните ни ежедневни тревожностти просто се стопяват

3 Thoughts to “Справяне с негативността”

 1. Ети

  Впечатления от семинара в Сандански със Свами Шивамурти Сарасвати

  Hari OM!

  Много съм щастлива,че успях да присъствам на семинара ”Справяне с негативността”, организиран от 17.10.2008г. до 19.10.2008г. в Сандански.Семинарът беше доста интен-зивен и интересен а организацията беше на високо ниво.Свами Шивамурти Сарасвати
  се опита да ни предаде всичко най-важно от своя опит по пътя на йога и показа ,че на-
  истина е мъдра,концентрирана,всеотдайна и хармонична личност.На този семинар раз-
  брах колко са важни самодисциплината и себеопознаването.Чрез самодисциплината ние можем да реализираме своя потенциал,а чрез себепознаването да бъдем свидетели на нашите мисли,колко е важно е да изразяваме емоциите си а не да ги подтискаме.Кол-
  ко са важни ямите и ниямите – личните норми на поведение,че те са ключа с който човешката личност се настройва към чистота,баланс – „сатва”,трансформацията на не-
  гативната природа в сатвична.
  Впечатли ме и лекцията на Свами Савикалпа на тема:”Нада Йога”- всеки звук има определена вибрация и чрез тази вибрация практикуващия достига до хармония.
  Не знам какво да напиша за финал,освен да пожелая на тези хора,които не успяха да присъстват на този семинар да имат щастието да присъстват на следващ още по-хубав

 2. Йоанна

  Hari Om!

  Присъствах на семинара на Свами Шивамурти “Справяне с негативността” в Сандански. Докоснах се до един учител който успя с думите си да изкара на повърността част от моята същност. Това което най-общо мога да предам на всички вас от този семинар е ОСЪЗНАВАНЕТО.
  Да осъзнаеш себе си, своята личност, това което те кара да реагираш на различните ситуации, своята реакция, да се приемеш такъв какъвто си без да се осъждаш, да работиш върху себе си и така ти ще промениш своето бъдеще.
  Свами Шивамурти ни каза “Това което мислим в това ще се превърнем. Ние сме сумата от нашите мисли”.
  И това е истина, ако изпитваш гняв и раздразнение, получаваш гняв и раздразнение, неудоволетвореност от нещата около теб.
  Какво да направим за да променим това?
  ОСЪЗНАЙ, осъзнай ситуацията, осъзнай човека срещу теб, погледни от неговото място и тогава ти ще го разбереш, няма да го съдиш и ще го приемеш.
  Но първо трябва да приемеш себе си и всичко което си ти самия.
  Свами Ниранджа казва по тоз въпрос:
  Посей мисъл и ще пожънеш действие,
  посей действие и ще пожънеш навик,
  посей навик и ще пожънеш характер,
  посей характер и ще пожънеш своята съдба.

  Съдбата на всеки от нас е в ръцете му и плодовете който бере, избира той самия.

  На края ще ви пожелая да се радвате на това което сте набрали.

 3. Лора

  И аз си мисля, че участвахме в много интересен и полезен семинар. И като казвам участвахме, имам предвид точно това: Въпреки че аз поне не съм присъствала на скучна лекция, свързана с йога, семинарът не предполагаше само присъствие на лекции, а и заинтересовано участие в множество практически сесии. На мен това много ми хареса, защото го приех като предизвикателство. Подобни „практически задачки”, освен че ти разчовъркват мозъка, често те карат да разкриеш и част от себе си и от преживяванията си на хора, които виждаш за първи път или още по-лошо, с които вече си изградил някакви отношения. Ами поне на мен, това не винаги ми е било лесно…. А май и за други беше така…Оказа се, че за много хора е проблем да говорят пред аудитория, да говорят за слабостите си, да танцуват без да отварят очи или… просто да прегърнат някого! Оказа се, неизненадващо разбира се, че умовете и емоциите ни са блокирани от прекалено много модели, стереотипи, задръжки и кой знае още какво… но пък успяхме да се преборим с част от тях успяхме също да послушаме хубава музика, да потанцуваме, да се посмеем, да се порадваме на детската мъдрост, да разберем колко е важно с какви звукови вибрации се обграждаме, каква музика слушаме, когато се събудим сутрин, какви мисли за другите и за себе си ни вредят и как по-лесно и с по-малко негативизъм и дистрес да се справяме с нещата, които не харесваме в себе си, в другите хора, в работата, в личния живот и света около нас… и разбрахме още нещо изключително важно – че всички прекрасни практики и техники, които научихме не работят веднага, в този миг и от първия път. С цялата си мъдрост, чар и с много чувство за хумор Свами Шивамурти ни накара да повярваме, че макар това да става бавно и с много търпение, можем да се справим! Тръгнахме си заредени с положителна енергия, с блестящи очи, с усмивки, със спомена и мириса на огнената церемония и с вътрешното обещание пред себе си и пред учителите, че ще стараем и ще работим повече върху себе си, а когато грешим, ще осъзнаваме и приемаме грешките си.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.