Съкровище под възглавницата
от „Вдъхновяващи истории” на Свами Шивананда

“Чужденецът бил щастлив, че спечелил доверието на богат поклонник. Богаташът пътувал сам и носел хиляди рупии със себе си. Непознатият странник бил убеден, че рано или късно ще успее да открадне парите.

Всяка сутрин в присъствието на непознатия, поклонникът броял всички парите, които носел. През целия ден те стояли в джоба му. Той нямал кутия, в която да ги заключва.

През нощта, обаче странникът се опитвал да ги открие, но не успявал. Това продължавало нощ след нощ. Непознатият търсел парите, сред вещите на поклонника, под възглавницата и леглото му. И въпреки това знаел, че на другата сутрин те отново ще са в ръцете на поклонника.”

Къде държиш парите си през цялото време всички тези нощи?

“Тази тайнствена игра продължила почти седмица. Странникът се почуствал уплашен. Помислил си, че поклонникът може да е магьосник или йоги със специални сили. Затова признал лошите си намерения и попитал поклонника, „Къде държиш парите си през цялото време всички тези нощи? Как така не успях да ги намеря?“
Поклонникът искрено се засмял и казал, „Приятелю, аз разбрах твоите намерения и затова, започнах да държа парите под твоята възглавница през нощта. Ти никога не ги потърси там.

Непознатият странник е непостоянният ум пълен с желания. Поклонникът е Бог. Богатството е доволството на Атман (душата – б.пр.)
Пакостливият ум иска да получи щастие и го търси в сетивните предмети. Понеже то не може да бъде намерено там, накрая той изоставя лошите си намерения и се обръща към Бог в духа на пълно предаване. Бог разкрива, че щастието е било скрито през цялото време вътре, в себе-то , а не отвън.”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.