Въпросът как да се събуждаме с повече енергия сигурност вълнува мнозина. Енергия, за да посрещаме всички предизвикателства, изненади, уроци на новия ден. Ето какво споделя Свами Ниранджан в едно интервю за Индия експрес, Момбай. (Healthy, happy and wise)

През повечето време ние сме в летаргично състояние и не сме наистина осъзнати какво се случва. Не се събуждаме свежи на сутринта. Има ли някакво лек?

Да, за да сме свежи на сутринта е по-добре да подобрим качеството на съня. Лягате си като мислите за проблемите и случките от деня. Умът е напълно активен, а тялото е уморено. Тялото заспива, но умът продължава в посоката, която е поел. Колелата продължават да се въртят и вие хабите своята умствена енергия дори по време на сън, защото не сте прекъснали умствения процес. Затова като се събудите на сутринта се чувствате уморени, летаргични, сънливи, сякаш нямате енергия, сила или издръжливост да започнете работа отново. Бавно се излизате навън, защото трябва.

Махнете всички мисли от деня

Йога казва, вечер в леглото махнете всички мисли от деня. Фокусирайте се върху тялото чрез практиката йога нидра. Осъзнайте средата и звуците. После се фокусирайте върху дъха. После осъзнайте различните части на тялото и напрежението, което чувствате. След това започнете да визуализирате нещо приятно, радостно. По този начин бавно се отдалечете от влиянието на трескавите, динамични, импулсивни умствени модели. Може да заспите докато практикувате йога нидра. Качеството на съня ще е различно и ще се събудите сутринта напълно свежи.

Сутрин практикувайте

Сутринта практикувайте някои асани и пранаями. Ако обикновено правите пуджа, използвайте пет минути от това време просто да поседите и медитирате. Правете асани, за да възстановите и презаредите тялото, правете пранаяма, за да презаредите ума, правете медитация, за да подготвите ума да посрещне отново света.

Сутрешното време посветено на йога може да отнеме от 30 мин. до час. Не се притеснявайте за вечерната практика йога, вие я правите в леглото и може да заспите по всяко време докато практикувате йога нидра. По мое мнение това е идеалният начин на живот.

Идеалният начин на живот

В стари времена идеалният начин на живот за ученика бил да се повтори Гаятри мантра само 24 пъти, докато е обърнат към изгряващото слънце, после учене и училище. Много пъти ние караме децата си да повтарят Гаятри мантра, но сами не го правим.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.