Паванмуктасана – въздействие върху жизнената енергия – прана, ки

Защо са полезни сериите паванмуктасана? Какво ни носи практикуването на паванмутасана 1 (анти-ревматичната група) Как въздейства на нашата жизнена енергия?

Отговор на този въпрос може да намерите в статия написана от Д-р Хироши Мотояма, “Investigating Pawanmuktasana On the basis of the nadi and meridian systems”.

Оригиналът на статията “Изследване на Павамуктасана на базата на системата от надиси и меридиани” може да прочетете тук.

По-долу са публикувани само откъси и преводът е непрофесионален.

12-те меридиани, точката сей и енергията ки

12-те меридиани преминават през тялото и захранват с енергия вътрешните органи. Началото и краят на всеки от тях се намира в точка при върха на пръстите на ръцете и на краката. Тези точка нарича точка сей.
Упражнения като свиване на пръстите на краката и стискане на пръстите на ръцете в юмрук и т.н. стимулират тези сей точки. Така подпомагат по-добра циркулация на енергията ки.
Това повишава циркулацията на кръв и води до едно хармонично състояние на тялото.

Основни концепции за меридианите

1. Меридианите и надисите изглежда се състоят от съединителна тъкан. Телесната течност в тази тъкан е физиологичното съответствие на ки енергията или праната.

2. Тези потоци лесно застояват в стави с много кости и сухожилия и това застояване довежда до ревматизъм или невралгия.

3. Телесните течности имат склонност да се натрупват и стагнират в ставите и тогава тялото постепенно се изтощава.

4. Ако някой от 12-те меридиани протичащи през областта на ставите се влоши отвъд определена точка, ще се развият заболявания във вътрешния орган контролиран от този меридиан.

5. Поради тези причини серия от упражнения за пръстите на ръцете, краката, за китките, глезените, лактите, коленете, раменете, тазо-бедрените стави са полезни за подпомагане на по-доброто протичане на ки през 12-те меридиани. Полезни са за поддържане на здравословното състояние и предпазване от заболявания, и за лечение на болести.