медитация сред природата

Ползите от медитацията се преживяват на всички нива – откъс от статия на Др. Риши Вивекананда Сарасвати

Ползите от медитацията се преживяват на всички нива. Йогите описват пет обвивки или коши, които изграждат индивида: анамая коша (физическото тяло), пранамая коша (енергия, жизненост), маномая коша (ум и емоции), вигянамая коша (мъдрост и качествата на психиката) и анандамая коша (блаженство, ниво на просветление).

Анандамая коша – тялото

Мускулите и ставите се отпускат:

Обикновенно човек мисли, че физическите практики в йога са тези, които помагат за релаксация на мускулите и ставите на тялото. Медитативните практики обаче също помагат в тази посока.

Много хора започва занимание със Сатянанда йога нидра физически напрегнати и неспокойни. След това откриват, че само след половин час физическото напрежение е изчезнало. Това се случва, макар че, а може би защото на човек не му е било казано да релаксира физически по време на практиката.

Осовбождаване от стреса: атовномната-еднокринната система:

Медитативните практики освобождават стреса. Научно е доказано, че те довеждат тялото от рекацията на симаптиковата нервна система и ендокрините жлези работещи в режим “бий се или бягай” към по-спокойната парасимпатикова нервна система – режим “отпусни и асимилирай”. По този начин ставаме много по-спокойни физически и умствено, което отваря хоризонтите на нашия живот и предотвратява много от заболявания причинени от стреса.

Телесен щит, броня:

Конфликтите в несъзнателния ум могат да причинят напрягането на определени мускулни групи в тялото. Това афектира нашата поза и израза на лицето. Сякаш символично тялото се пази от евентуални заплахи от причинените усмтвени конфликти.

По възприемчивите хора могат да “прочетат” болката на човек по неговата поза и израз на лицето. Уилям Рейч нарича тези напрегнати области “телесен щит” и отбелязва, че когато причината в несъзнателния ума се прояви на повърхността и се преодолее, напрежението от тялото изчезва. Медитативната практика може да направи именно това, както ще видим.

Физически заболявания:

Много научни изследвания през последните години доказват, че медитацията помага за облекчаване на физическите забилявания и възстановяване на здравето. Това включва рак, сърдечно-съдови болести и заболявания на дихателната система. Разбира се, медитацията е замислена да ни помогне да еволюираме до нашия оптимален потенциал и има отношение повече към благосъстоянието отколкото към болеста. Само че същите фактири, които ни пречат да реализираме пълния си потенциал, причиняват стреса и дисбаланса в нашия живот и в резултат предизвикват повечето, заболявания и ограничения. Така че медитацията може да помогне в терапията, а тези заболявание обикновенно са най-трудните за повлияване от лекарства.