за здравето

Какви са причините за заболяванията?

Има само една истинска причина, която включва всички други причини и това е дисбалансът. Било то екологичен дисбаланс или отнасящ се към стила ни на живот, нашата диета, ума, модела на мислене; главното нещо е липсата на равновесие.
Физическият дисбаланс причинява дефекти на стойката на тялото, приведени рамене, други видове физиологични неразположения и болести. Проблемите на стомаха идват от нарушен баланс в диетата. Менталният дисбаланс идва от конфликти и емоционално напрежение. Например, в семейство където съпругът иска нещо, а съпругата друго има конфликт, който може да се превърне в заболяване като високо кръвно и диабет, сърдечни проблеми. Когато има подтиснати желания или амбиции това може да доведе до астма.
После има духовен дисбаланс, когато умът е твърде обърнат навън и търси удоволствие и мир навън. Това води до мисловно разпиляване, „ашанти“, загуба на менталните способности и вътрешния баланс. И така една дума, която да дефинира понятието заболяване е „дисбаланс“.  Можем дори да видим липсата на равновесие в екосистемата, как води до различни заболявания.
Свами Ниранджан

Законите на природата

Бъдете умерени и въздържани. Слънцето и чистият въздух са вашите добри доктори. Нека храната ви е проста. Недейте да ядете твърде много. Правете достатъчно упражнения. Ако не се чувствате добре постете докато отново се оправите. Станете свой собствен лекар. Помогнете на природата. Не насилвайте природата. Позволете и да ви излекува. Природата е най-добрия лечебен фактор. Лекарствата и докторите само помагат на природата в нейната възстановителна работа.
Като пиете чиста вода, като ядете чиста пълноценна храна, като съблюдавате законите на здравето и хигиената, като правите редовни упражнения и си взимате студени душове сутрин, като практикувате джапа (повтаряне на мантра б.п.) и медитация, като живеете правилно, мислите действате, държите се правилно, като прекарвате на открито известна част от деня, може да имате чудесно здраве, сила и жеизненост.
Свами Шивананда

За здравето и щастието

Човек може да постигне едно добро здраве чрез практикуване на хата йога, асана, пранаяма, правилно живеене, подходяща диета, но пак да е много нещастен. Може ли да наречете един много нещастен човек здрав? Не е ли нещастието страдание? Ами умът? Как ще възстановите здравето на ума? Как ще възстановите здравето в сърцето? Умът трябва да е омиротворен, спокоен и пълен с ананда (блаженство). Това е друг основен принцип на йога.
Свами Сатянанда

За здравето и петте тела

Йога има различна гледна точка, йога вижда индивида като съчетание на пет тела: физическото тяло, енергийното тяло, тялото на ума, тялото на интелигентността и тялото на блаженството. Тези различни тела са познати като коши. Физическото тяло е анамая коша; праничното (енергийно б.п.) тяло е пранамая коша, менталното тяло е маномая коша, тялото на интелигентността, интуицията е вигянамая коша и тялото на блаженството е анандамая коша. Това са петте компонента на човешкото тяло, които трябва да вземем под внимание когато гледаме здравето.
Ето защо, когато мислим за здраве и терапия, ние трябва да мислим за цялостната личност, не само физическата материалниа същност на човешкото същество.
Свами Ниранджан

Психосоматични и соматопсихични заболявания

Заболяването може да възникне в тялото или ума. Много болести идват от ума и после отиват към тялото. Те са психосоматични. Заболявания, които се появяват първо в тялото и после отиват към ума, са сомато психични.

Други статии за здравето

“ПРОФИЛАКТИКА НА ЗДРАВЕТО ПРЕЗ СЕЗОНА НА ВИРУСИТЕ”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.