Свами Ниранджан обяснява че по време на пранаяма „генерираме вид статично електричество в тялото, което привлича негативните йони от външната среда към нашата система, затова дори в по-ограничено пространство, в затворена стая, където няма много отрицателно заредени йони на квадратен сантиметър, след практика на пранаяма пак ще се чувстваме жизнени, енергични и леки, защото сме изградили тази статична енергия, която привлича негативните йони от заобикалящата ни среда“
Представете си тогава, да практикувате пранаяма в среда наситена с много отрицателно заредени йони.

Защо още е много благоприятно да правим йога по време на или след дъжд, да проветрим стаята, за да навлезне свежият въздух. И да дишаме бавно и дълбоко този въздух наситен с отрицателно заредени йони, които имат изключително благоприятен ефект върху човека.

Статията по-долу е преведене от статия в интернет, която за съжаление нея вече я няма на адреса, където я намерихме, затова, не можем да споделим линк.

Негативните йони

Тук ще намерите информация за негативните йони и тяхното ползотворно влияние в нашия живот

Дали „позитивното“ е винаги „позитивно“ и „негативното“ е винаги „негативно“?
Правилното разбиране на термините „позитивни“ и“негативни“ йони е много важно за нашето добро състояние.

Понякога както е в случаят с отрицателно заредените йони, „негативно“ носи позитивно значение за нашето здраве.

Природата генерира отрицателно заредени (негативни) йони.
Защо се чувстваме толкова добре, когато ходим в гората, не брега на морето или близо до река, дишаме свеж въздух в планината или просто дишаме свеж въздух след дъжд или буря? Много просто…Чувстваме това, заради благоприятните свойства на отрицателно заредените йони, които са в изобилие в тези места, условия.

  • Отрицателните йони повишават потока на кислород към мозъка, което води до повишена будност, намаляват сънливостта и увеличават умствената енергия.
  • Негативните йони помагат за възстановяване след физическо изтощение и умора – това се постига чрез повишаване на кислорода в кръвта.
  • Негативните йони стабилизират работата на ума – ефект – отпускане и успокояване
  • Негативните йони спомагат за пречистване на кръвта като повишават нивата на калций и натрий (здравословен прием на соли) в кръвоносната система, негативните йони помагат да се възстанови здравословния (леко алкален) pH баланс в кръвта.
  • Негативните йони ускоряват метаболизма чрез стимулиране обмяната на електрони в клетките.
  • Негативните йони подсилват имунната система – високите нива на негативни йони спомагат за производството на глобулин (протеини, които се откриват широко в кръвната плазма) в кръвта, което води до по-добра съпротива срещу болести.
  • Негативните йони балансират автономната нервна система, чрез балансиране на противоположните симпатиков и парасимпатиков клон на автономната нервна система.
  • Негативните йони спомагат за по-добро храносмилане – чрез неутрализиране на процеса на прекалена активност на симпатиковата нервна система, негативните йони помагат да се успокои напрежението в стомаха и червата и благоприятстват произвеждането на храносмилателни ензими и повишаване на храносмилането.
  • Негативните йони допринасят за възобновяването на клетките чрез съживяване клетъчния метаболизъм, негативните йони повишават жизнеността на мускулните тъкани и подсилват вътрешните органи.

 

Научен подход:
Когато атом (или молекула – повече от един атом заедно) съдържат един електрон повече отколкото протони ще има като цяло отрицателен заряд.

Негативните йони са атоми или молекули са с един електрон повече.

Позитивните йони са атоми или молекули с един ли повече протони.

Негативните йони могат да се открият в повечето природни пространства, като: водопади, плажове, чисти местности и борови гори.

Изследвания от водещи институти, заедно с хиляди проучвания правени по целия свят са единодушни, че негативните йони са полезни за нас за позитивните не са.

Д-р Сванте Аугост Архениус, шведски химик, който получил Нобелова награда за химия през 1903, открил, че водопадите и горите са пълни с отрицателно заредени йони. Затова въздухът е толкова свеж.
Д-р Филип Едуард Антон Ленард, в началото на 20век, Нобелов лауреат за физика, потвърждава че негативните йони се откриват в голяма гъстота в басейните на водопадите, където се чувстваме особено освежени и енергизирани.

Д-р Якоб, Професор по Физиология заедно с Обществения здравен институт към Харвард провъзгласяват йоните за „Витамини на въздуха“

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.