Медитацията днес е много популярна дума, която се използва като синоним за много различни неща.

Тя е едновременно техника и състояние, нейните цели могат да с разглеждат също на много равнища. Парамахамса Сатянанда, често казва в своите учения, че това, което ние практикуваме са по-скоро техники на пратияхара, с които се постига дълбоко отпускане. Това дълбоко отпускане повлиява физическото тяло, ума и емоциите, жизнената енергия, психиката. При дълбока релаксация на всички нива въздействието се пренася и към анандамая коша или пробуждане на състояние на доволство, блаженство, разширяване на съзнанието.
Пратияхара (оттегляне от външните сетивни стимули) е първата стъпка, след нея се работи с дхарана (концентрация) и дхяна (медитация) е състоянието, което възниква спонтанно. Статията, която следва е от Парамахмса Сатянанда, преводът е непрофесионален, затова предварително се извинявам и препоръчвам, ако разбирате английски да изберете оригинала 🙂 А за истинските ентусиасти, може да прочете тази книга, Meditations from the tantras, за да сглобите за себе си още по-голяма част от пъзела, който илюстрира това понятие. Последните няколко парченца от този пъзел ще дойдат само с личното преживяване, което не може да се предаде с думи.

 

 

Целта на медитацията (цялата статия на английски)

Свами Сатянанда

Виена, Австрия, 1968

Каква е целта на медитацията? Някои заявяват, че това е път към себе-реализацията и сливането а индивидуалното съзнание с висшето. По моето скромно мнение, тази цел е твърде висока и е резултат от психологическа заблуда в ума на хората. Медитацията служи за себе-реализация, но много малко хора могат да преподават на такова ниво, много малко могат да научат това и малцина да го практикуват. Докато умът не е силен и здрав и подсъзнателните задръжки и личностни заблуди не са напълно поправени, не е препоръчително да се започват медитативни техники за разширяване на космичното съзнание. Иначе те се превръщат в само-хипноза.

Човешкото благополучие

Искам да говоря за йога във връзка с човешкото благополучие, не във връзка с божественото съзнание. Духовното съзнание може да е най-висшето благо на живота, но е твърде рано да мислим затова, защото не сме здрави. Ние страдаме не само от хронични физически заболявания, но също заболявания на ума. Ние не сме осъзнати за дълбоко вкоренените напрежения, които предопределят нашето поведение. Индивидуалните страдания и подсъзнателни болки в живота ни, задават посоката на съдбата на целия свят.
Безпокойствата по целия свят са резултат от заболяванията на човешкия ум. Трябва да има някакъв лек за това страдание, метод, чрез който да се развие здравословна среда в обществото, в общността, в семейството и също индивидуалния ум.

Религията се е провалила, икономическите програми също не са успели да  донесат мир за човечеството и да разрешат проблемите на индивида, общността, обществото. Проблемите започват от индивидуалното и могат да бъдат разрешени само от там.

Какво е медитацията?

Ако сте съгласни, че медитацията е наука за ума и не наука за Бог; ако сте съгласни че това е система за пренасочване на човешката личност като цялост, а не само като физика; ако сте съгласни, че това е система, чрез която можем да изкореним индивидуалните болки, невидимите безпокойства и напрежения натрупани в мускулното, умственото и емоционалното тяло, тогава нека продължим темата.

Нашето поведение, мислене, действия и реакции се ръководят от душата, съзнанието. Това съзнание не е чисто; то работи в асоциация с атмосферата, условията на средата и т.н. В резултат се струпват напрежения в различни области на личността и ние оставаме неосъзнати затова. Затова страдаме от безсъние, психически блокажи, затова има престъпност от юношеска възраст, сексуална анархия, омраза, безпокойства, раздразнимост, тревоги и т.н. И после ние търсим мир и спокойствие, но мирът не идва отвън и спокойствието не може да се внесе отвън. Те са резултат от вътрешното развиване, но ние не познаваме това развиване.

Медитацията е система, чрез която можем да се освободим от напреженията и в същото време да анализираме дълбоко вкоренените психологически заблуди. След като изследвах различни движения за медитация по целия свят, със съжаление трябва да кажа, че хората не знаят, за какво е медитацията.
Развиването на вътрешно осъзнаване не е медитация.

Премахване на напреженята

Първата стъпка за постигане на медитация е релаксация. Това не е почивката, при която лягате, затваряте очи и се усещате да ставате леки, по-щастливи и т.н. Този метод на самовнушение е хипнотичният модел. В йога процесът на отдръпване е процесът на релаксация. Това, което Патанджали нарича пратияхара, отдръпване на външното съзнание, или разграничаване на съзнанието от външните обекти е релаксация. То не може да бъде завършено освен, ако не освободите всички напрежения от себе си.

Напреженията са физически, умствени и емоционални. Нарушеният баланс в секрецията на хормони поради лош начин на живот, погрешно дишане и т.н. може да създаде напрежения.
Тези напрежения не са непременно породени от психологичните проблеми в обществото или неприспособеност на семейството. Може да има също заболявания на нервната система или физиологични проблеми. Затова, в йога първо идват асана и пранаяма, за да се  освободим от мускулните и физически  напрежения, да изчистим токсините от тялото, в същото време да балансираме секрецията на хормоните. Например хипо и хипер функция на секретиране на хормони от хипофизната жлеза, на сексуални хормони, адреналин, тироксин, те всички повлияват силно нашето поведение и мислене.

Тези напрежения могат да бъдат премахнати чрез практикуване на хата йога. Асаните и пранаямата не са просто упражнения и трябва да се изпълняват внимателно. Научни изследвания преведени в Русия, Холандия, Индия„ Франция и Германия са показали, че цялата ендокринна система се повлиява силно от практикуването на асани. В резултат се освобождават токсините и изчистват енергийните блокажи. Затова асана и пранаяма премахват мускулните напрежения и после умствените напрежения, които са най големите напрежения.

Прекаленото мислене, погрешното мислене, неправилното мислене, което извършваме в ежедневния живот създават тези умствени напрежения. За да ги освободим трябва да практикуваме  отпускане, където отдръпваме нашето съзнание.
Когато се отдръпнем или възникне оттегляне на съзнанието, следващата стъпка е разширяване на съзнанието. И така целият процес е разделен на два етапа: оттегляне и разширяване.
В процеса на отдръпване има различни техники за оттегляне или успокоявне на напрежения създадени от зрителната система, слуховата система и нервната система и тези създадени от дефицит във вътрешните функции.

One Thought to “Какво е медитация”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.